Tunnistamattomista valokuvista haluan tällä kertaa nostaa esiin kuvan, jossa nuori nainen nojaa polkupyörään. Taustalla näkyy järvi. Tämäkin kuva on Pakkasella töissä olleen Väinö Lehtisen albumista. Useimmilla hänen valokuviensa henkilöillä on osoittautunut olevan jokin kytkentä Haukijärveen.

cc79f6958b4ab60b230fab0420a48973.jpg

Aloitetaan kuvan henkilöstä. Useammat vanhat kyläläiset ovat nähneet kuvan, mutta eivät ole tunnistaneet naista. On siis todennäköistä, ettei hän ole asunut kylässä kovin pitkään. Kyseessä voisi olla Pakkasella tai lastenkodissa työskennellyt henkilö. Tosin sodan jälkeen kylässä asui muitakin lyhytaikaisia asukkaita. Esimerkiksi osa karjalaisista viipyi kylässä vain hetken.

Naisen pukeutumisesta ja kampauksesta sekä polkupyörän mallista voisi olla apua kuvausajankohdan määrittämisessä. Haarukka jää kuitenkin aika isoksi, 30-luvulta 50-luvulle. Polkupyörä voi olla sotaa edeltävältä ajalta, mutta pyöriä käytettiin pitkään. Naisen vaatetus sopisi ehkä parhaiten 50-luvulle. Kampauskaan ei liene 30-luvulta. Ehkä tämän vähän huteran päättelyn tuloksena voisi sanoa, että kuva on mieluummin sodan jälkeiseltä kuin sitä edeltävältä ajalta.

Taustalla oleva järvi sitten: Onko se Haukijärvi vai Parilanjärvi? Jälkimmäinen voisi näkyä noin maantielle - joko Hahmajärventielle tai vanhalle Häijääntielle - suunnilleen Suojan kohdalle. Mikä olisi siinä tapauksessa oikean reunan rakennus? Oliko Pakkasen pellolla lato noilla kohdin? Voisiko Vuoren rakennuksista jokin näkyä tuolla tavalla? Entä olisiko Viidanojantieltä lähtenyt jokin pienempi tie niin, että taustalla voisikin olla Haukijärvi? Ovathan tietysti myös Mustajärvi ja Kelhäjärvi mahdollisia.

Näiden tunnistamattomien henkilöiden kohdalla tulee aina miettineeksi heidän myöhempiä vaiheitaan. Kuvan ottamisesta on varmasti liki 60 vuotta. Jos nainen on elossa, hän on nyt ainakin 80-vuotias. Mitä hänelle tapahtui myöhemmin? Mitä hän teki työkseen? Perustiko hän perheen? Joku lapsenlapsista voisi olla kiinnostunut isoäitinsä valokuvasta.

Lisää kommentti
Kun viet kursorin laatikon yläpuolelle, näet ohjekuvan oikeassa yläkulmassa.

Lisätietoja