Pari viikkoa sitten tarkastelin henkilöitä, jotka ovat asuneet Haukijärvellä, mutta eivät ole tulleet mainituiksi sivustolla. Tällaista väkeä ovat erityisesti itselliset ja talojen työväki. Jatkan nyt aiheen parissa etsien Parilasta ja Mustajärvenkulmalta näitä ihmisiä. Parilan kylä on näistä kahdesta helpompi. Mustajärvenkulman kohdalla vaikeuksia aiheuttaa tilojen muodollinen kuuluminen Pukaraan ja Herttualaan. Siellä asuneita itsellisiä on vaikea tunnistaa lähteistä.

Parilassa asui 1900-luvun alussa Salosen perhe. He olivat Pertun itsellisiä. Taavetti Salosen (s. 1861) vaimo Maria (s. 1866) kuoli 1909. Taavetti avioitui 1910 Matildan (s. 1879) kanssa. Tämä tuli Kuotilasta. Lapsia oli ensimmäisestä avioliitosta Fanny, Tilda, Kaarle, Viljo, Viivi ja Alfred. Perhe lienee muuttanut pois kylästä 1910-luvulla. Niinikään Pertulla itsellisenä asui Lyydia Raiskio (s. 1898) 20-luvulla. Läheskään kaikkia lastenkodissa vuosien varrella työskennelleitä ei varmasti ole tiedossa.

Mustajärvenkulman itsellisistä ei ole kovin paljon tietoa. Ojaniemen maalla asuivat Juho (s.1837 Kullaalla) ja Maria (s. 1844, k. 1910) Knall. Mahdollisesti myös Lodin perhe on asunut kylässä. Ainakin sen jäseniä on ollut taloissa töissä, esimerkiksi Kalle Lod (s. 1915) Peltoniemessä 30-luvulla. Kulmakunnalla oli lisäksi muutamia työmiehiä, jotka asuivat taloissa. Muistitieto kertoo Kuokka-Nestorista, joka omien sanojensa mukaan oli sukunimeltään Rimmenpää ja kotoisin Suodenniemeltä Erkkilän talosta. Hän kiersi talosta toiseen kaivaen ojia ja kuokkien peltoja. Hän oli myös taitava tekemään erilaisia pärekoppia. Viimeiset vuotensa hän vietti Hämeenkyrön vanhainkodissa ollen hyvin tyytyväinen siellä oloonsa. Hänen kerrotaan harmitelleen, ettei mennyt sinne jo aikaisemmin. Myös sivustollakin mainitut Sulo Koivisto, Tauno Varin ja Vihtori Vuorio olivat työmiehinä Mustajärvenkulmalla.

 

Kommentit   

0 #2 Leila 06.06.2014 19:27
Kommentti on julkaistu lähettäjän pyynnöstä. Jos siis jollakin on lisätietoa Lyydia Raiskiosta, sitä voi lähettää kommenttilomakk eella tai Palaute-sivun kautta. Tarvittaessa välitän tiedot kysyjälle yksityisesti.
Lainaa
+1 #1 Silja 05.06.2014 21:11
Hei!

Onko Sinulla enempää tietoa Lyydia Raiskiosta? Luulen, että Hän oli isoisoäitini. Ainakin nimi ja syntymävuosi täsmäävät. Hänellä oli 4 lasta, ainakin minun tietojeni mukaan. Kolme poikaa ja yksi tyttö. Hänen miehensä, en tosin tiedä, olivatko naimisissa, ei käynyt rippikoulua. Nestor, joka tuli Ukrainasta, kiinnostaa minua, ja haluaisin tehdä sukututkimusta, mutta olen vielä niin nuori, että vain netti ja sukulaiset voivat auttaa. Ja Raiskion suku on minun tietääkseni tullut Ruotsista/Saksa sta. Sukunimi ollut tiettävästi Grip tms.

Kiitos, jos osaat auttaa :)
Lainaa

Lisää kommentti


Lisätietoja