Pari viikkoa sitten kyselin vanhasta valokuvasta, jossa voisi olla Pitkäniemen sairaalassa työssä olleita. Katsoin sen jälkeen hiukan tarkemmin, ketkä siellä ovat työskennelleet. Sairaalahan aloitti toimintansa 1890-luvun loppupuolella. Näyttää kuitenkin siltä, ettei siellä ollut yhtään haukijärveläistä töissä vuoteen 1900 mennessä. Sen jälkeiseltä ajalta digitoituja lähteitä on käytettävissä niukemmin, vain vuosien 1905, 1910, 1915 ja 1920 henkikirjat. Väliin jäävinä vuosina sairaalassa on voinut työskennellä useampiakin kyläläisiä. Vasta aloittanut sairaala tarvitsi työvoimaa ja mahdollisesti myös koulutti väkensä.

Vuoden 1905 henkikirjasta löytyy Pitkäniemestä yksi entinen kyläläinen. Hän oli Kaarle Fulgentin Mäkelä, joka toimi siellä nuorempana hoitajana. Viiden vuoden kuluttua oli Kaarle Mäkelä jo muuttanut Amerikkaan, mutta Olga Peltomäki oli tullut hoitajaksi. Fanny Matilda Mustajärvi työskenteli pesijättärenä. Vuosina 1915 ja 1920 sairaalan henkilökuntaan kuuluneet entiset kyläläiset tulivatkin jo aiemmassa tekstissä luetelluiksi lukuunottamatta Aina Sofia Mustajärveä, joka työskenteli 1920 pesijättärenä.

Olisiko mahdollista, että kuvassa olisivat mukana Mustajärven sisarukset tai toinen heistä? Kuvassa vasemmalla oleva nainen muistuttaa jossain määrin Fanny Mustajärveä. Ihan mahdottomana en pitäisi sitäkään, että keskimmäinen olisi Aina Mustajärvi, mutta yhdennäköisyys ei ole kovin selvä.

Lisätietoja