Blogiteksti ilmestyy tällä kertaa jo keskiviikkona. Tänään nimittäin Asta Niittymäki täyttää 100 vuotta Punkalaitumella. Haluan lähettää hänelle lämpimät onnitteluni ja tiedän, että monet entiset ja nykyiset kyläläiset yhtyvät niihin. Useat ovat hänestä ja hänen voinnistaan kyselleet vuosien varrella.

4b46aba157f5ab0e8874f014868fd648.jpg

Asta Niittymäki tuli alaluokkien opettajaksi Haukijärven kouluun 80 vuotta sitten. Monet ovat kuvanneet eroa tiukkana pidettyyn Lehtosaloon suureksi. Elämäntyönsä Asta Niittymäki teki Haukijärven lasten opettajana. Opimme lukemaan ja kirjoittamaan sekä muita elämässä tarpeellisia tietoja ja taitoja. Työ oli vaativaa aikana, jolloin kouluavustajia tai erityisopetusta ei tunnettu. Meitä, jotka edustimme toista sukupolvea hänen oppilainaan, lienee useampia. Eläkkeelle hän jäi Mahnalan koulusta, kun Haukijärven koulu oli sitä ennen muuttunut kaksiopettajaiseksi.

Asta Niittymäki oli aktiivinen maamiesseuran ja maatalousnaisten toiminnassa. Hän lienee myös laittanut useammat häät ja muut pidot kylässä. Sota-aikana hän oli kesäisin mukana lottatyössä ainakin Äänislinnassa ja Paateneessa. Vielä yli 90-vuotiaana hän jaksoi antaa tietoja tälle Haukijärven historia-projektille. Toivotamme hänelle voimia ja iloa tuleviin elonpäiviin.

 

Kommentit   

0 #3 Leila 03.11.2014 21:29
Sivusto ei voi julkaista kenenkään yhteystietoja eivätkä ne tässä tapauksessa ole tiedossakaan.

Uskon kuitenkin, että joku Asta Niittymäen tunteva välittää tätä kautta tulleet onnittelut hänelle.
Lainaa
0 #2 Tarja Lamminsivu 03.11.2014 19:50
Olen Lehtisen Pirkon kanssa samaa mieltä.vaikka olen syntynyt vasta 59.Olen useasti miettinyt itsekkin mitä Opettaja Astalle mahtaa kuulua tekisi mieli nähdä Asta vielä.Tämä on harvinaista että Hän on pysynyt vielä suhteellisen terveenäkin kun tämä maailma on sellainen että jollei syöpä vie hautaan ,niin jokin muu sairaus.Kumpa tietäisin Asta opettajamme auinsijan,niin kävisin häntä onnittelemassa vaikka jälkikäteen ja veisin vaikkapa kukkia .
Lainaa
0 #1 Pirkko Lehtinen 26.10.2014 13:52
Tuntuu mukavalta, että opettajamme on saanut elää noin korkeaan ikään asti.
Minulle on alakouluajoilta jäänyt mukavana muistona ja elämänikäisenä kipinänä kaikenlaiset käsityöt. Askartelu- ja käsityötunnit olivat hyvin innostavia, koska opettajalla oli niin monenlaisia ideoita. Teimme mm. niini- ja rottinkitöitä ja muistan vieläkin sen kivan tuoksun, kun kastelimme rottinkia vesiastiassa, jotta saimme rottingin taipumaan haluamallamme tavalla.
Muistan myös aivan selvästi kauniit siirtokuvat, joita raaputimme vihkoihimme, samoin muistan muovailuvahan, sen harmaanvihreän. Käsityölangoist a opettelimme virkkaamaan ja ompelemaan.
Tämä kaikki ei ollut itsestäänselvyy s köyhässä Suomessa sodan jälkeen, kun koulujenkin määrärahat olivat niukat. Haukijärvellä onkin puhuttu, että opettajamme osti omilla rahoillaan kouluun näitä tarvikkeita.
Lainaa

Lisää kommentti


Lisätietoja