Muutama viikko sitten blogissa tarkasteltiin Haukijärven tilojen muodostumista. Nyt jatketaan hiukan torppien synnystä. Lähteenä on käytetty Hämeenkyrön seurakunnan rippi- ja historiakirjoja, Suomen asutuksen yleisluetteloa ja henkikirjoja.

Aloitetaan Haukijärventien alkupäästä. Ensimmäinen torppa, Ihantola, oli vain noin kolmen vuoden ikäinen, kun sivuston tarkastelema aika alkoi 1890. Oli erikoista, että päätien varteen saattoi vielä tuolloin perustaa torpan. Mitään lähisukulaisuutta Tiipiälle tai sen omistaneeseen Purttuun ei torppareilla näyttäisi olleen. Ei ole tietoa siitä, saiko torppa valmista peltoa Metsä-Tiipiältä vai raivasivatko torpparit pellot. Torppariperheitä ehti olla vuosina 1887 - 1893 kaikkiaan kolme kappaletta. Vasta sivustolla esitellyt Vihtori ja Josefiina asettuivat asumaan pysyvämmin.

Jokelan torppa lienee perustettu 1853. Tosin on esitetty, että se olisi aiemmin esiintynyt lähteissä nimellä Jaakkola. Jokelan ensimmäisen torpparin Matti Matinpojan puoliso Juliana Taavetintytär oli aiemmin emäntänä Ala-Raukolassa.

Ristilä oli melko vanha torppa. Se lienee perustettu jo 1797 nimellä Parman (Ristilä-nimi näkyy vuoden 1801 henkikirjassa), tosin ajan määrittäminen on hiukan vaikeaa kirkonkirjoissa olevien aukkojen takia.  Torppa kuului alun perin Ruusille. Perustaja oli sotilas Parmanin poika, jolla ei tiettävästi ollut yhteyttä talon väkeen. Vuodesta 1830 torppa on merkitty Hillun talolle kuuluvaksi. Sama perhe kuitenkin asui torpassa, joten luultavasti torppa vaihtoi omistajaa kaupan tai isojaon jälkeisten  järjestelyjen seurauksena.

Peltomaa on perustettu 1876. Sivustolla mainitun Edla Villentyttären ensimmäinen puoliso Kaarle Vihtori Kaarlenpoika oli Peltomaan ensimmäinen torppari. Perhe tuli Laviasta eikä sillä tiettävästi ollut sukuyhteyksiä Heikkiselle, jonka torppa Peltomaa oli.

Lisätietoja