Muutama viikko sitten selailin Vpl Pyhäjärvi-lehdestä (kuvan muodossa) tallentamiani muistiinpanoja haukijärveläisistä. Lehdessä oli varsin paljon kylän karjalaisasukkaiden merkkipäivistä, samoin muistokirjoituksia oli useita. Usein kyseessä oli pelkkä maininta, mutta oli myös pitempiä juttuja, kuten taanoin siteeraamani Juho Virkistä kertonut. Tällä kertaa ajattelin katsoa, mitä naisista kirjoitettiin lehdessä. Kun kirjoitukset olivat 60- ja 70-luvuilta, olivat niitten kohteet 1800-luvulla syntyneitä. He olivat viettäneet lapsuutensa ja osan aikuisikäänsä Karjalassa.

Melkein jokaisessa jutussa todettiin merkkipäiväänsä viettäneen tai poisnukkuneen uskonnollisuus. Se oli toki tyypillistä myös heidän ikäisilleen satakuntalaisille, mutta luultavasti karjalaiset toivat asian avoimemmin esille. Erityisesti evakkotaival lienee saanut heidät hakemaan lohtua uskonnosta. Haukijärvellä he osallistuivat Japaninlähetysseuran toimintaan. Jos olen oikein ymmärtänyt, oli kyseessä lähetysompeluseura. Se mainittiin niin Anna Lankisen, Helena Talonpojan, Maria Halosen kuin Anna Kaisa Luukkasen yhteydessä. Useilla muillakin oli korostettu uskonnon merkitystä asianomaisen elämässä.

Nämä karjalaisnaiset olivat yleensä perheenemäntiä, joilla oli useita lapsia. Lisäksi he hoitivat karjaa ja olivat mukana maatilan töissä. Harrastuksille ei paljon ollut sijaa. Marttayhdistyksen toiminnan he kuitenkin toivat mukanaan tullessaan Haukijärvelle. Koska yhdistyksestä on kerrottu sivustolla, ei tässä siitä sen enempää. Sen toimintaan osallistuneista saisi pitkän nimiluettelon jo pelkästään Vpl Pyhäjärvi-lehden juttujen perusteella.

Lopuksi vielä pieniä poimintoja lehtijutuista. Usean kyläläisen kohdalla mainitaan herkulliset ruuat, joita nämä valmistivat. Niin myös Vappu Virkin. Lisäksi hänen kerrotaan Koskenpäässä asuessaan toimineen puhelinkeskuksen hoitajana. Anna Kaisa Luukkasella sanottiin olleen hyvä laulunääni. Hänen kerrottiin kuuluneen Haukijärven koraalikuoroon. Kuorosta olisi mukava tietää lisää. Milloin se oli toiminnassa ja kuka sitä johti? Ida Varvas osallistui raittiusyhdistyksen toimintaan jo Konnitsassa asuessaan. Toiminnastaan hän sai 70-kuvulla ansiomerkin ja kunniakirjan.

 

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.