Kun taannoin kävin Tampereen kaupunginarkistossa, sattui hyllystä silmiini Tampereen osoitekalenteri vuodelta 1930. Ehdin selata sitä vain vähän aikaa, mutta muutamia entisiä haukijärveläisiä löysin. Jos olen oikein ymmärtänyt, eivät vanhat osoitekalenterit sisällä kaikkien kaupunkilaisten nimiä ja osoitteita. Luultavasti kirjaan pääsystä on pitänyt maksaa jotakin. Mukana oli kuitenkin paljon ihan tavallista teollisuuden työväkeä.

Missä entiset kyläläiset sitten asuivat? Silja (os. Linnusmäki) ja Urho Lindholm asuivat Tapionkadulla, siis Tammelassa. Aina Mustajärvi työskenteli kutojana ja hänen osoitteensa oli Kuninkaankadulle. Tyyne ja Josefiina Jokela puolestaan asustivat Satakunnankadun varrella. Oiva Viidanoja oli myös jo muuttanut kaupunkiin asuen Satamakadulla. Viitaniemen sisarukset Aina ja Matilda ilmoittivat osoitteekseen Puuvillatehtaankadun varren talon. Kaarle Alfred Mäkinen (Tuomistolta) omisti talon osoitteessa Soukankatu 1. Kartta ja näkymiä tuon ajan Tampereelta löytyy Koskesta Voimaa-sivustolta.

Monet kyläläisistä olivat asettuneet asumaan Pispalan puolelle. Se oli Pohjois-Pirkkalaa vuoteen 1937 asti. Alun perin taloja oli rakennetty Pispalan, Hyhkyn, Raholan ja Villilän kylien talojen maille. 30-luvulle tultaessa osa oli ostanut tonttinsa omakseen. Henkikirjojen mukaan ainakin Lauri Kaunisto, Matilda Santamäki (Juho Ivar Santamäen leski), Anselm Antila ja Vihtori Ihantola omistivat talonsa lisäksi myös tilan (tontin) Pispalassa. Koska muodollisesti oltiin maaseudulla, ei käytössä ollut samanlaista osoitejärjestelmää kuin kaupungissa. Tiet lienee jo 30-luvulla nimetty, mutta henkikirja ei niitä tunne. Myöskään mitään osoitekalenteria ei ole käytettävissä. Pispalassa asuivat 30-luvulla edellä mainittujen lisäksi ainakin Silja Eng (ent. Koivisto), Kalle Heino perheineen, Juho Kaunisto perheineen, Arvo Leivo, Taavetti Palomäki (Viidanojankulmalta) perheineen, Jaakko Ristilä perheineen, Oskar Metsänen perheineen, Kalle ja Vilhelmiina (os. Kinkki) Andersson perheineen sekä Kalle Jokela perheineen. Kuva tuon ajan Pispalasta löytyy edellä mainitulta sivustolta.

Lukuisat ovat ne kyläläiset, jotka vuosikymmenien mittaan ovat muuttaneet Tampereelle. Osa on pitänyt tiiviisti yhteyttä vanhaan kotikyläänsä, toisilla taas käynnit ovat harvenneet.

Haluan lopuksi toivottaa kaikille lukijoille oikein hyvää pääsiäisaikaa.

Lisätietoja