Useimmat lukijat lienevät huomanneet uutisen, joka kertoo Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) poistavan ensi vuonna yhdistysrekisteristä noin 40 000 yhdistystä, mikäli se ei saa ilmoitusta niiden toiminnan jatkumisesta. Etsin PRH:n sivuilta luettelon noista yhdistyksistä katsoakseni, minkä verran joukossa on hämeenkyröläisiä ja erityisesti Haukijärvellä toimineita yhdistyksiä.

Olihan niitä. Luettelon sivulta 226 alkavat Hämeenkyrön kotipaikakseen ilmoittaneet yhdistykset. Haukijärven pienviljelijäin osasto, Haukijärven Työväenyhdistys, Suomen Maaseudun Puolueen Haukijärven kirkonkylän puolueosasto sekä Voimistelu- ja urheiluseura Haukijärven Ryhti. Epäilemättä kaikkien toiminta on loppunut, joten tammikuun 2017 jälkeen ne poistuvat yhdistysrekisteristä. Kuten myös naapurikylän Herttualan VPK, jonka toiminnassa aikoinaan oli myös haukijärveläisiä mukana.

Ilmeisesti PRH on suorittanut vastaavan operaation vuoden 1991 aikoihin. Sen sivuilla on lista tuolloin rekisteristä poistetuista yhdistyksistä. Lista sisältää myös yhdistyksiä, jotka ovat itse ilmoittaneet toimintansa loppumisesta. Haukijärveen liittyvät Saaprun Marttayhdistys, Haukijärven Marttayhdistys, Hämeenkyrön Haukijärven Marttayhdistys (nimenvaihdoksia), Hämeenkyrön Läntinen Sos. -dem. Yhdistys (ainakin perustamisvaiheessa useita kyläläisiä mukana) sekä ennen sotaa perustettu Suomen Pienviljelijäin Puolueen Mustajärven osasto.

On kai luonnollista, että yhdistys tulee joskus tiensä päähän. On se silti myös hiukan surullista. Paikallishistoriaa harrastavan kannalta asiassa on se hyvä puoli, että lakanneen yhdistyksen mahdolliset PRH:lle toimitetut asiakirjat siirtyvät jollain aikataululla Kansallisarkistoon, jossa niiden tutkiminen on kohtuullisen helppoa. Ehkä siis joskus tulevaisuudessa on luvassa uutta tietoa haukijärveläisistä yhdistyksistä.

Kylässä toimineista yhdistyksistä lisää sivustolla.

Lisätietoja