Olen näissä teksteissä nostanut silloin tällöin esiin muualta kylään muuttaneita ihmisiä. Heitähän Haukijärvellä on riittänyt, mihin tärkeimpänä selityksenä lienee Pakkasen kartanon suuri työvoiman tarve. Muuttoliike menneinä aikoina kiinnostaa, koska tiedonvälitys oli kaukana nykyisestä. Mistä joku tiesi torpan vapautuvan kymmenien kilometrien päässä? Tällä kertaa hiukan Yliviidanojan Frans Fabian ja Ida Sofia Mäkisen tiestä Viidanojankulmalle.

Frans Fabian Taavetinpoika syntyi kesäkuussa 1875 Suoniemellä Taavetti Kaarlenpojan ja tämän vaimon Elinan perheeseen. Perheessä oli ennestään kaksi tytärtä, nyt syntyivät kaksospojat, joista toinen, Taavetti, kuitenkin kuoli parivuotiaana. Myöhemmin syntyi vielä kuusi lasta, joista kaksi kuoli pienenä. Taavetti Kaarlenpoika oli Kauniaisten kartanon jyvärenki eli muonamies, ja perheen asuntoa kutsuttiin Soramäeksi. Siellä Frans asui, kunnes 1897 lähti kartanon Sillanpään torppaan rengiksi. Tässä vaiheessa hänelle merkittiin sukunimeksi Mäkinen. 1898 hän siirtyi rengiksi Kauniaisten kartanoon.

Ida Sofia oli syntynyt 1876 Kullaalla. Äiti Maria Sofia Malakiaantytär asui Paluksen kylän Katajistolla. Äiti kuitenkin kuoli jo 1886. Ida ja hänen sisarensa Aleksandra jäivät orvoiksi. Heidät on kuitenkin merkitty Katajistolle aina vuoteen 1892, jolloin Ida muutti Mouhijärvelle. Siellä hän oli palveluksessa eri taloissa. Nimi Katajisto vaihtui vuoden 1895 aikoihin Laineeksi. 1896 hän muutti Suoniemelle, palvelukseen Kauniaisten kartanoon. Hän avioitui saman kylän Frans Fabian Mäkisen kanssa 1899. Perheeseen ehti syntyä Suoniemellä kaksi tytärtä ennen kuin se 1903 muutti Hämeenkyröön Yliviidanojan torppaan.

Frans oli Kauniaisissa renkinä. Varmaan he lähtivät etsimään parempaa tulevaisuutta Hämeenkyröstä. Emme tiedä, saivatko he jo silloin lupauksen mahdollisuudesta ostaa torppa omakseen. Kauppakirja tilasta on tehty 1907. Ilmeisesti tilan itsenäistyminen tapahtui jonkinlaisen siirtymäajan kautta, sillä vuosien 1902 - 1911 rippikirjaan Frans Mäkinen on merkitty torppariksi eikä merkintää ole korjattu. Tarkemmat tiedot perheestä sivustolla.

Lähteinä Hämeenkyrön, Kullaan, Mouhijärven ja Suoniemen rippikirjat SSHY:n jäsensivuilla

Lisätietoja