Elokuun 14. päivä 1927 vietti Haukijärven työväenyhdistys 20-vuotisjuhliaan. Hämeenkyrön Sanomissa oli asiasta lyhyt maininta ja sen lisäksi yhdistyksen ilmoitus, joka on alapuolella kuvassa. Arvelen, etten loukkaa kenenkään tekijänoikeuksia, vaikka julkaisenkin sen. Lehti julkaisi myöhemmin lyhyen selostuksen juhlista, lähinnä kilpailutulokset. Juttu päättyi toteamukseen: "Yleisön käytös juhlissa ja iltamassa oli aivan moitteetonta."

3556cfee15f71ebc3a130315c7a21410.jpg

Juhlapuheen pitänyt ministeri Ryömä oli lääkäri ja SDP:n kansanedustaja Hannes Ryömä, joka juuri tuohon aikaan toimi valtionvarainministerinä. Oletettavasti Frans Mustasilta lausui tervehdyssanat tai esitteli yhdistyksen 20-vuotista historiaa. Muista ohjelmansuorittajista ei ole tietoa. Näytelmän "Lainkiertäjät" on tiettävästi kirjoittanut Uramo Hiiskoski. Lieneekö salanimi?

Mennäänpä sitten kilpailutuloksiin ja haukijärveläisten menestykseen. Kolmiottelussa toiseksi tuli Eino Laaksonen, naisten 100 metrin kolme parasta olivat sisarukset Toini Peltola, Hanna Kanerva ja Kaisu Peltola. Naulanlyönnin voitti Kalle Ketola Aimo Mäkisen tullessa toiselle sijalle. Renkaanheiton kolmanneksi selvisi Reino Kanerva. Nuolenheitossa ja poikien 100 metrin juoksussa eivät kyläläiset yltäneet palkintosijoille.

Nykypäivän lukija saattaa miettiä, harmittiko iltamayleisöä lyhyt, vain tunnin mittainen tanssiaika. Ehkä määräykset olivat tiukat tuohon aikaan.

 

 

Lisätietoja