Sarjassamme muualta kylään muuttaneita: Maria Loviisa Lehtinen. Hän syntyi Kokemäellä heinäkuussa 1874 Juho ja Maria Mäntylän itsellisperheeseen, joka asui Ylistaron Horellin maalla. Silloin Maria Loviisalla oli viisi sisarusta ja vuonna 1877 syntyi vielä pikkuveli. 1871 syntynyt Amanda-sisko hukkui kesäkuussa 1880. Vanhin veli muutti kotoa jo ennen Marian syntymää, ja muutkin sisarukset lähtivät kukin vuorollaan ansaitsemaan leipäänsä. 1892 oli Marian vuoro.

Kokemäen kirkonkirjat kertovat, että Maria muutti Hämeenkyröön. Sieltä häntä ei kuitenkaan löydy, sillä muutto tapahtui kappeliseurakuntaan eli Viljakkalaan. Hänen veljensä oli muuttanut sinne jo aiemmin. Viljakkalassa kului kahdeksan vuotta. Enimmäkseen hän oli töissä Inkulan taloissa, mutta myös Viljakkalan Markkula tuli tutuksi. Inkulasta ei ole kovin pitkä matka Ikaalisten Luhalahteen. Siellä asui Yliuparin Nevalassa Viktor Nevanen, joka vuosisadan vaihteessa otti käyttöön nimen Lehtinen. Nuoret avioituivat 1900 ja Maria muutti Luhalahteen.

Luhalahdessa perheeseen syntyi viisi lasta. 1909 Viktor ja Maria perheineen muuttivat Osaralle. Viktor työskenteli rusthollissa muonarenkinä. Osaralla toinen perheen kaksostytöistä, Katri, kuoli 1911 ja 1913 syntyi nuorin lapsista, Jenny.  Perhe on merkitty rustholliin ainakin vielä vuoden 1915 henkikirjoissa. Ei ole tiedossa, missä vaiheessa muutto Haukijärvelle tapahtui. Muistitieto kertoo, että he olisivat asuneet kylässä jo 1918. Se on mahdollista, mutta kirjansa he ovat muutaneet vasta vuoden 1922 aikaan. Loppu onkin sitten sivustolla.

 

Lisätietoja