Palaan vielä Hämeenkyrön seurakunnan haudattujen luetteloihin (1913 - 1967), jotka hiljattain on digitoitu SSHY:n jäsensivuille. Päätin katsoa, antaako luettelo jotain lisätietoa sodan seurauksena 1918 kuolleista kyläläisistä. Verkossa on jo pitkään ollut Suomen sotasurmat 1914 - 1922-tietokanta, jonka yhtenä lähteenä ovat olleet papistolta saadut tiedot. Varsinaisesti uutta tietoa ei tietokantaan verrattuna ole, joitakin tarkennuksia sivuston tietoihin kyllä. Kerään nyt tähän yhteenvedon niistä kyläläisistä, jotka tuolloin kohtasivat matkansa pään. Mukana on muutama muualla Hämeenkyrössä asunut, mutta Haukijärveltä kotoisin ollut henkilö. Puuttumaan jää joitakin kadoksiin joutuneita. Heistä olisi merkintöjä myöhemmiltä vuosilta, viimeistään siinä vaiheessa, kun heidät on julistettu kuolleiksi.

Ensimmäinen merkintä, joka saattaa pitää sisällään myös haukijärveläisiä, on päivätty 27.3.1918: "Siunattiin 76 punasta rivihautaan". Luultavasti tuossa joukossa oli eniten muualta kotoisin olleita, taisteluissa kaatuneita punakaartilaisia. Teloitettuja paikkakuntalaisia kenties myös, vaikka heidät varmaan piti myöhemmin luetteloon nimetäkin. Jo pari päivää aiemmin oli Hillunvainiolla ammuttu Alakeskisen talon renki Kalle Nestor Rajala Herttualasta, kotoisin Rajalan torpasta Parilasta. Vihtori Leivo tuli ammutuksi huhtikuussa pakomatkalla Hämeenlinnan seudulla.

Hämeenlinnan vankileirillä menehtyivät Väinö Tonttila, Vilho Antila, Olga Mäkelä, Väinö Jokinen (Kukkola), Vilho Kinkki, Alvar Vilen (Koivisto) ja Martti Valkama. Lahden vankileirillä kuolivat Juho Vilhelm Keskinen, Taavetti Kalliomäki ja Frans Viitaniemi. Taavetti Kivelä kuoli Tammisaaren vankileirillä heikkouteen. Muille ei ole tarkempaa kuolinsyytä merkitty. Pahimmat kuukaudet vankileireillä olivat kesäkuu ja heinäkuu.

Haukijärvellä 6.4.1918 tapettua Arvo Yrjälää ei luettelo tunne. Vierasseurakuntalaisten joukossa on tosin kolme tuntematonta valkoista sotilasta, mutta heistä kirjatut vähäiset tiedot eivät oikein sovi Yrjälään. Samana päivänä kuollut Juho Ala-Nappa on haudattu Mouhijärvelle. Siellä on haudattujen luettelossa merkintä, että hän oli lähetti ja kuoli Pakkasen lähellä.

Näin siis seurakunnan haudattujen luettelo vahvistaa nämä jo aiemmin tiedossa olleet surulliset kohtalot.

Lisätietoja