Taannoin kirjoitin Suuresta adressista, jonka allekirjoittajien joukossa oli myös kyläläisiä. Nyt Kansallisarkisto on digitoinut vuonna 1919 Mannerheimille kerätyn Suuren Kansallisadressin. Paitsi allekirjoituksia, kerättiin myös rahaa, josta ainakin seuraavana vuonna perustettu Mannerheimin Lastensuojeluliitto sai osansa. Kiinnosti tietenkin katsoa, oliko haukijärveläisiä allekirjoittaneiden joukossa. Suhtauduin siihen hiukan epäillen. Vuosi sisällissodan jälkeen ei kylän mökkien oville ehkä kannattanut koputella valkoiselle kenraalille menevää tervehdystä varten.

Hämeenkyröläisten nimien joukosta löysin vain Gustav ja Julia Estlanderin allekirjoitukset. Kun siirryin Mouhijärven puolelle, löytyi muutamia mustajärvenkulmalaisia. Sivuja kannatta selata eteen- ja taaksepäin, kerääminen on ymmärtääkseni tehty pitäjittäin. Muutamia nimiä jäin kaipaamaan. Missä ovat vaikka Kerttu Lehtosalon, Erkkilöiden tai Hugo Sillanpään allekirjoitukset? Ehkä niiden puuttumisen selittää se, ettei Haukijärvellä ole aktiivisesti kerätty. Estlanderitkin lienevät kirjoittaneet nimensä adressiin Kyröskoskella.

Kansallisarkisto on aloittanut myös sodissa kaatuneiden sotilaiden kantakorttien kuvaamisen. Niitä on jo jonkun verran verkossa, ei kuitenkaan vielä kyläläisiä. Aakkosten alkupäästä on aloitettu, mutta ihan aakkosjärjestyksessä ei edetä. Jalmari Aholan tai Tauno Erkkilän korttia ei vielä verkossa ole. Odotellaan ja palataan aiheeseen myöhemmin, jos korteista löytyy jotain mielenkiintoista. Digitoinnin tilannetta voi seurata Kansallisarkiston sivulta avautuvista Excel- ja pdf-tiedostoista. Juuri tällä hetkellä tosin Excel-taulukko ei aukea, pari päivää sitten se toimi.

 

Tiedot Suuresta Kansallisadressista Mannerheim-museon Facebook-sivulta

 

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.