Viikko sitten kirjoittelin hiljattain digitoiduista vuosien 1912 - 1917 muuttokirjoista. Kuten totesin, niiden hyödyntämistä vaikeuttaa se, ettei ajankohdan rippikirjaa ole vielä käytettävissä. Muuttokirjaan on useimmiten kirjattu vain rippikirjan sivu, jonne muuttokirjansa tuonut on Hämeenkyrössä merkitty. Vain Viljakkalasta tulleille ja muutamalle Mouhijärveltä tulleelle on merkitty kylä ja talo, jonne henkilö on siirtynyt. Tällainen on esimerkiksi Pukaran Kallioniemeen palkolliseksi tullut Ellen Lydia Siren. Hän tuli Uotsolasta 1913 ja oli syntynyt 1892 Mouhijärvellä. Muuta ei hänen vaiheistaan sitten tiedetäkään. Ellei hän sitten ollut se 1892 syntynyt Ellen Siren, joka lehtiuutisten mukaan kuoli 1923 Tampereen Kattohuopatehtaan tulipalossa.

Iso osa muuttajista tuli tietenkin Pakkaselle. Heistä enemmän ensi kerralla. Sitten oli muuten "tuttuja" muuttajia, kuten Hugo Sillanpää, Julia Estlander ja Emil Samuel Uusinoka. Monet palkolliset liikkuivat seurakuntarajan yli. Niinpä Kalle Varin palasi Mouhijärveltä 1913. Hänet merkittiin sivulle 636, joka voisi olla vaikka Kyröspohjaa. Lauri Kaunisto tuli 1914 Mouhijärven Tiisalasta Pakkaselle. Kaarle Nestor Rajala merkittiin 1914 sivulle 129, joka todennäköisesti oli Herttualaa. Herttualassa hän myös kuoli 1918.

Joskus aiemmin mainitsin Pertulla 20-luvulla itsellisenä asuneen Lydia Raiskion. Koska juttuun tuli kommenttina kysely hänestä, laitan tähän nyt sen vähän tiedon, mitä muuttokirjat hänestä kertovat. Hän oli syntynyt 1898 Ikaalisissa. Hämeenkyröön hän tuli ensimmäisen kerran 1916 marraskuussa Isoröyhiöstä, jossa oli ollut palvelijattarena. Hänet merkittiin sivulle 351, joka voisi olla Kalkunmäkeä. Melko pian hän palasi Ikaalisiin, josta muutti maaliskuussa 1917 Viljakkalaan ja sieltä edelleen saman vuoden lopussa Hämeenkyröön sivulle 1243. Se voisi olla Räystöä tai Sarkkilaa.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.