Sivustolla on ollut erillinen kuvagalleria kohta kymmenen vuotta ja kuvia siihen on kertynyt jo lähes 900. Kuvien katselijat ovat varmasti huomanneet gallerian ulkoasun ja toimintojen muuttuneen pari päivää sitten.

Miksi muutos, kun vanhakin toimi?

Kuten joskus ilmaisten ohjelmien kanssa käy, käytössä olleen galleriaohjelmiston ylläpito loppui kehittäjien siirryttyä kohti uusia haasteita. Virheiden korjauksia ja uusia versioita ei ole enää muutamaan vuoteen ilmestynyt. Tästä aiheutui jonkinlainen tietoturvariski. Lisäksi ohjelmisto ei ollut enää täysin yhteensopiva sivutilan taustaohjelmien kanssa ja toimivien asetusten teko vaati tasapainoilua. Näistä syistä uuden galleriaohjelmiston etsiminen tuli ajankohtaiseksi.

Mikä muuttui ja mitä uutta?

Uusi galleria toimii pääosin samoin kuin vanhakin, etusivulta pääsee kuvien katseluun joko sivun vasemman reunan valikosta tai klikkaamalla suoraan haluamsa albumin otsikkokuvaa. Muutamia uusia tai aiemmasta poikkeaviakin toimintoja on. Kuvia voi katsella erikokoisina Kuvien koot -painikkeen alta löytyvällä valikolla (katso kuva alla).

kuvan koon valinta

Yksittäisen kuvan katselusta pääse takaisin esikatselukuviin, edelliseen kuvaan tai seuraavaan kuvaan kuvan yläpuolella oikealla olevilla nuolipainikkeilla (edelliseen ja seuraavaan kuvaan pääsee myös näppäimistön nuolinäppäimillä). Haku samoin kuin linkit viimeksi lisättyihin kuviin ja albumeihin löytyvät gallerian etusivun vasemmasta reunasta.

Kommentointimahdollisuus löytyy jokaisen kuvan alapuolelta. Kommentit eivät tule automaatisesti näkyviin, vaan ne menevat ensin tiedoksi sivuston ylläpitäjille. Kommentit erityisesti kuvien tunnistamattomista henkilöistä ovat edelleen tervetulleita.

Vielä tehtävää

Kuvat siirrettiin galleriaohjelmistosta toiseen koneellisesti eikä siirto onnistunut aivan täydellisesti. Kuvan otsikoksi tuli tiedostonimi ja aikaisempi kuvan otsikko näkyy nyt kahteen kertaan kuvan lisätiedoissa. Osasta kuvia tekstit on korjattu käsin, mutta suuri osa on korjaamatta.

Varsinaisen sivuston puolelta galleriaan johtavat linkit eivät tällä hetkellä välttämättä toimi, koska galleriasivujen osoitteet muuttuivat. Linkit on tarkoitus käydä läpi ja korjata lukuun ottamatta blogiteksteisssä olevia linkkejä, niiden läpikäyminen on turhan iso urakka.

Korttien lähettämismahdollisuutta uudessa galleriassa ei ole, mutta pulmaan löytyy varmaan ratkaisu ennen joulusesonkia.

Palautetta toivotaan

Mitä mieltä olet muutoksesta? Löysitkö jotain outoa? Kaipaatko lisää ohjeita? Ovatko kirjaimet liian pieniä (niitä voi kyllä suurentaa selaimessa painamalla CTRL ja + -näppäimiä)? Kerro ihmeessä ajatuksesi sivuston palautesivulta löytyvällä lomakkeella tai suoraan samalta sivulta löytyvään sähköpostiosoitteeseen.

Lisäkuvat ovat tervetulleita, niistäkin voi vinkata palautelomakkella tai sähköpostiin. Nopeasti mieleen tulee mopo. Oliko Haukijärvellä mopoja jo 1950-luvun lopussa ja olisiko niistä säilynyt kuvia?

 

 

Lisätietoja