Alkuvuodesta kerroin, että Kansallisarkisto digitoi kaikkien sodissa kaatuneiden kantakortit. Nyt huomasin ensimmäiset kyläläisten kortit. Nimiä on paljon, joten muidenkin kortteja voi jo olla digitoituna. Mutta aloitetaanpa Jalmari Ahosen ja Tauno Erkkilän kantakorteista. Jalmari Ahosella sivuja on kaikkiaan 10, Tauno Erkkilällä vain neljä. Nähtävästi Ahosen joukko-osastoissa tiedot kirjattiin uudestaan, kun hän astui palvelukseen talvisodassa ja jatkosodassa. Erkkilän kohdalla näin ei tehty.

Jalmari Ahonen kävi kutsunnoissa 1923. Siellä kirjattiin, että hänen pituutensa oli 167 cm, painoa hänellä oli 58 kg, ja hän oli käynyt kiertokoulun. Asevelvollisuutensa hän suoritti 1924 - 1925 Uudenmaan rakuunarykmentissä, joka tuohon aikaan lienee toiminut Lappeenrannassa. Kantakortissa hänen sanotaan palvelleen aseettomana ja toimineen räätälinä. Sodassa hän kuitenkin toimi kiväärimiehenä ja kranaatinheittimen lataajana. Jonkinlaisen asekoulutuksenkin hän siis lienee saanut. Talvisodassa hän taisteli Jalkaväkirykmentti 23:n riveissä. Hän osallistui taisteluihin Taipaleessa ja Vuoksella, missä haavoittui maaliskuun 1940 alussa. Jatkosodassa hän kuului JR 36:een. Hän haavoittui heinäkuun 1941 lopussa ja kuoli kenttäsairaalassa 1.8.1941. Hänen arkkunsa lähetettiin Karkun asemalle. Hänet haudattiin Mouhijärvelle.

Tauno Erkkilä osallistui kutsuntoihin 1925. Kantakortista käy ilmi, että hän oli käynyt neljä luokkaa kansakoulua. Pituutta ja painoa ei ole merkitty. Asevelvollisuutensa hän suoritti 1926 - 1927 Salmin rajavartiostossa Karjalassa. Ilmeisesti hän pääsi käymään lomalla joulun aikaan 1926. Hän sai kiväärimiehen koulutuksen. 1935 hän oli kertausharjoituksissa. Talvisodassa hänen joukko-osastonsa oli JR 17 (myöh. JR 7). Hän katosi Summassa helmikuussa 1940. Kantakortissa on myös merkintä taisteluvammasta.

Joukko-osastoista voi etsiä lisätietoa esimerkiksi Sotasampo-sivustolta. Toivon palautetta, mikäli olen tulkinnut jonkun kantakortin merkinnöistä väärin. Samoin siinä tapauksessa, että kortista löytyy lisätietoa. Perhesuhteet olen jättänyt tästä tekstistä pois, koska niitä on käsitelty jo varsinaisella sivustolla.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.