Taannoin kirjoitin Jalmari Ahosen ja Tauno Erkkilän kantakorteista. Nyt on digitoitu myös Sulo Haukipään kortti. Muiden sodissa kaatuneiden kyläläisten kortteja ei vielä ole kuvattu. Se on tietysti ymmärrettävää, onhan digitoitavaa aineistoa paljon. Siispä ne, jotka toivovat omaisensa kantakortin näkemistä, joutuvat joko odottamaan tai tilaamaan aineiston Kansallisarkistosta. Katsotaanpa tällä kertaa, mitä Sulo Haukipään kortti kertoo. 

Hän osallistui kutsuntoihin lokakuussa 1927. Elokuun lopussa 1929 hän astui palvelukseen Uudenmaan rakuunarykmentissä. Asevelvollisuus kesti marraskuulle 1930, jolloin hänet vapautettiin täysin palvelleena. 1935 olivat vuorossa kertausharjoitukset, jotka kestivät 20 vuorokautta. Hänen erikoiskoulutuksekseen mainitaan patruunankantajan koulutus. Myös pikakivääriampujan koulutus on merkitty korttiin. Ilmeisesti merkintä toimimisesta ryhmänjohtajana kuuden kuukauden ajan liittyy koulutusvaiheeseen. Sotilasarvoltaan hän oli korpraali.

Talvisotaan Sulo Haukipää lähti liikekannallepanon jälkeen 13. lokakuuta 1939. Hänet määrättiin Kevyt osasto 3:n vahvuuteen. Hän osallistui taisteluihin Tikkalassa, Summassa, Huumolassa ja Viipurissa. Kotiin hän pääsi huhtikuussa 1940. Kesäkuussa 1941 piti lähteä uudestaan. Tällä kertaa hänet määrättiin JR 36:een. Hänen sotansa kesti vain runsaan kuukauden ajan. Hän kaatui Pajarin taistelussa 2.8.1941.

Muistitiedon mukaan kuva on otettu Sulo Haukipään haudalla

Laskin, että noin puolella sodassa kaatuneista kyläläisistä oli lapsia. Sulo Haukipäällä heitä oli eniten. Nuorin, kuudes lapsi, syntyi vasta isänsä kuoleman jälkeen.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.