Joskus aiemminkin olen käsitellyt kyläläisten kuolinsyitä. Nyt päätin katsoa, mitä haudattujen luettelot (SSHY:n jäsensivuilla) kertovat niistä 30-luvulla (1930 - 1939). Tuon vuosikymmenen valitsin siksi, että se on Hämeenkyrössä viimeinen, jolloin kuolinsyitä ei merkitty koodien avulla. Useimmat tilastoni henkilöistä asuivat kuollessaan kylässä. Muutama vietti viimeiset vuotensa kunnalliskodissa. Mukaan tuli joitakin muualle muuttaneitakin. Joukossa on myös sellaisia lapsia, joita sivustolla ei ole lainkaan mainittu, koska heistä on saatavilla vain kuolintieto, ei vanhempien nimiä. 30-luvulla kuolleita kyläläisiä löysin kaikkiaan 51 kappaletta.

Yleisin kuolinsyy oli edelleen vanhuus tai vanhuuden heikkous. Se mainittiin 17 kyläläisen kohdalla. Kuusi henkilöä kuoli keuhkotautiin tai keuhkotuberkuloosiin. Kolmen elämä päättyi keuhkokuumeeseen, samoin kolme menehtyi sydäntautiin. Kaksi pientä lasta sai kuolinsyykseen heikkouden. Kahta aikuista kohtasi halvaus tai halpaus, kuten tuolloin kirjattiin. Yksittäisiä kuolinsyitä olivat vatsakalvon tulehdus, kaulatuberkuloosi, hukkuminen (lapsi), puuspriin nauttiminen, virtsarakkotulehdus, aivohalpaus, influenssa, läppävika ja aivoverenvuoto, kasvi keuhkoissa, keuhkojen laajentuma, sydänhalvaus, virtsateiden tulehdus, keuhkoastma, kasvi maksassa, suolistotuberkuloosi, verenmyrkytys, sydänlihastauti, mahaportin kouristus (lapsi) ja märkäpesäke aivoissa. Jos noita vähän yhdistelee, voi sanoa, että vanhuus, tuberkuloosi ja sydän- ja verisuonitaudit olivat merkittävimmät kuolinsyyt Haukijärvellä 30-luvulla.

Kuolinsyitä katsoessa tulee mieleen, että sittemmin kohtalokkaaksi muodostuneen taudin on jossain vaiheessa määrittänyt lääkäri. Kenties röntgenlaitettakin on käytetty apuna. Ei koske tietenkään vanhuuteen tai heikkouteen kuolleita. Elintaso oli 30-luvulla noussut, ja lääkärin apuun oli totuttu turvautumaan ainakin vakavammissa sairauksissa. Tubekuloosin vuoksi tehty valistustyö oli alkanut purra. Lääketiede oli kehittynyt niin, että lääkkeistä saatiin jonkin verran helpotusta. Tosin tuberkuloosia vastaan ei lääkettä ollut, ei myöskään keuhkokuumeeseen eikä erilaisiin tulehduksiin. Nitrot tunnettiin, mutta niiden käytöstä 30-luvulla ei ole tietoa. Muistitieto kertoo astmaoireiden helpottamiseen käytetystä savusta. Mielelläni kuulisin myös teidän lukijoiden kuulemia kuvauksia vanhojen aikojen sairaanhoidosta.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.