Jo 1800-luvun lopulla lapsia rokotettiin, tosin vain yhtä tautia vastaan. Tuo vakava ja pelätty sairaus oli isorokko. Rokotuksista myös pidettiin kirjaa. Hiljattain SSHY on julkaissut jäsensivuillaan Ikaalisten piirilääkärin rokotuspäiväkirjat vuosilta 1862 - 1915. Katsotaan tänään malliksi, mitä päiväkirjaan on haukijärveläisistä kirjattu 110 vuotta sitten. Rokotuksen Hämeenkyrössä suoritti Eva Huovinen. Rokotettavat lapset olivat useimmiten yksiviuotiaita, mutta joukossa oli myös joitakin hiukan vanhempia. Päiväkirjasta ei käy ilmi, kuinka monta rokotuspaikkaa pitäjässä oli. Rokotetut lapset kuitenkin kirjattiin vanhojen verokylien mukaan seurakunnalta saatuun luettelooon. Rokote oli peräisin Helsingin rokotusainevalmistuslaitoksesta ja saatu vasikasta.

Haukijärvellä rokotus suoritettiin 27.6.1910. Tarkastuspäivä oli 4.7. Pistettävinä kävivät Hertta Viidanoja, Tekla Jokinen, Toivo Salminen, Viljo Nurminen, Elli Siren sekä Aina ja Eino Heinonen. Rokotuksen tarkastajasta ei ole tietoa. Hän on kuitenkin merkinnyt, että Viljon ja Hertan istutusrupulit olivat puhjenneet, muilla kaikki kuusi pistosjälkeä olivat virheettömiä. Toivo, Viljo, Aina ja Eino olivat Pakkasella vähän aikaa työskennelleiden muonamiesten lapsia. Ellin isä Ville Siren on mainittu teksteissä aiemminkin.

Heinijärvellä oli sama rokotuspäivä, samoin tarkastuspäivä. Eino Lamminsivu, Aleksi Koivisto, Aili Ristilä, Viljo Kukkola ja Hilja Mäkelä kävivät rokotuksella. Tarkastuksen suorittaneella Hilda Raukolalla ei ole ollut huomautettavaa heidän tuloksistaan. Herttualan osuuteen kirjattiin Lempi Kahilan ja Eero Järvelän rokotukset, nekin samoille päiville.  Järvelät asuivat tuolloin Vihtorin kotona Metsäkirmolla. Myös Saimi Mäkelä (isä Patrik Mäkelä) lienee asunut Mustajärvenkulmalla.

Laura Mustasilta sai rokotteensa samana päivänä. Sen tarkasti 8. heinäkuuta J. Sipilä. Paavo Anttila ja Niilo Salminen Parilasta rokotettiin niin ikään 27.6. Tarkastuksen suoritti 4.7. Selma Perttu. Pienenä kuollut Selma Mäkelä jäi pois rokotuksesta. Myös Aina Keskinen ja Anna Leivo Pukarasta saivat isorokkorokotteen samana päivänä. Tarkastuskin oli samaan aikaan kuin Parilassa asuneilla.

Lisätietoja