Hugo Sillanpää syntyi Tyrväällä lokakuussa 1887. Hänen vanhempansa asuivat tuolloin Kaukolan Ala-Knaapilla, josta kuitenkin muuttivat jo parin vuoden kuluttua Vihattulan kylän Pohjalan Sillanpään torppaan. Hugon vanhin sisko Maria Vilhelmiina jäi miehensä kanssa viljelemään Ala-Knaapia. Torpasta tarttui mukaan sukunimi ainakin osalle sisaruksista, joita oli kaikkiaan 10. Osa tosin kuoli pienenä. Hugo Johannes oli sisarussarjan toiseksi nuorin. Hugo palasi kahden veljensä kanssa 1903 Ala-Knaapille, kävi sieltä rippikoulun ja muutti 1907 Nuupalaan.

Nuupalaan olivat tulleet myös vanhemmat Kalle Heikki ja Maria Loviisa Sillanpää sekä osa lapsista. Perhe asettui Nuupalan Innilään itsellisiksi. Isä Kalle Heikki kuoli 1909 ja sisarukset muuttivat muualle. Hugo asui Nuupalassa äitinsä ja sisarensa kanssa vuoteen 1914. Joskus vuosien 1909 ja 1914 välissä hänelle on rippikirjaan merkitty ammatiksi sähkömonttööri. Hän lienee päässyt mukaan, kun Tyrvään Hartolankosken voimalaitos rakennettiin 1900-luvun alussa ja sieltä vedettiin sähköjä muualle pitäjään. Isä Kalle Sillanpää tosin kuoli Ylöjärvellä ja haudattiinkin sinne, joten pieni mahdollisuus jää, että siellä olisi oltu sähkötöissä. Hugolla on kuitenkin säännöllisesti ehtoollisella käynnistä merkintöjä Tyrväällä, joten sähkötöiden oppimiseen se on todennäköisempi paikka.

Rippikirja kertoo, että Hugo muutti Hämeenkyröön 24.12.1914. Todellisuudessa muutto lienee tapahtunut hieman aiemmin. Herttualan sähkömylly aloitti toimintansa 1914, joten linjaa sinne oli vedetty jo vähän aikaisemmin. Hämeenkyrön Sanomat kertoi alkuvuodesta 1924, että Hugo Sillanpää sai rahalahjan Osakeyhtiö Hierulta tunnustuksena 10-vuotisesta uskollisesta palveluksesta. Avioliiton Iida Hillun kanssa hän on solminut viimeistään vuoden 1914 lopussa tai aivan seuraavan alussa, sillä vuoden 1915 henkikirjaan heidät on merkitty Kalkunmäen Märrille. Ehkä he asuivat varsinaisen Kalkunmäen kylän alueella ennen kuin ostivat tilansa ja rakensivat talon entisen Ihantolan torpan maille. Ainakaan ei tiedossa ole yhtään sellaista rakennusta Haukijärven kylästä, joka olisi tuohon aikaan sijainnut Märrin maalla.

Niin pääsi Haukijärvikin nauttimaan sähköstä, viimeiset kulmakunnat tosin vasta sotien jälkeen. Mutta siitä joskus myöhemmin enemmän.

Tyrvään rippikirjoihin ei ole linkkejä, koska ne veisivät SSHY:n maksullisille jäsensivuille. Kiitos Anne Metsäpurolle Tyrvään sähköistämistä koskevista tiedoista.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.