On taas aika tutkia valokuvaa. Alla olevassa kuvassa, joka on peräisin Valkamasta, on kolme nuorta naista. Heistä yksi, oikealla puolella oleva, on tunnistettu. Hän on Tyyne Valkama. Muut kaksi ovat tuntemattomia. Kuvan ottamisesta on kulunut jo niin pitkä aika, etten oletakaan kenenkään tunnistavan näitä kahta suoraan. Uskon kuitenkin, että kuvaa on useammassa albumissa.

a714b5e3c8116ae5923150568067b05a.jpg

Tiedetään, että Tyyne Valkama työskenteli hoitajana Pitkäniemen sairaalassa. Hän oli siellä töissä ainakin vuosina 1915 - 1920, kenties pitempäänkin. Kuva voisi olla otettu noihin aikoihin. Henkikirjat kertovat, että sairaalassa työskenteli muitakin Haukijärveltä kotoisin olleita. Vuonna 1915 siellä olivat hoitajina myös Sanni Peltomäki ja Emma Peltoniemi. Lisäksi Ellen Mäkelä toimi pesijättärenä. 1920 hoitajina - tai kuten silloin sanottiin, hoitajattarina - olivat Tyyne Valkama ja Emma Peltoniemi.

Sanni Peltomäki on gallerian kuvassa yhdessä miehensä Karl Forsbergin kanssa. Selkeää yhdennäköisyyttä tämän kuvan henkilöihin ei näyttäisi olevan. Emma Peltoniemestä ei ole galleriassa valokuvaa. Sen sijaan hänen sisartensa valokuvat eivät ainakaan sulje pois mahdollisuutta, että hän olisi kuvassa mukana. Myöskään Ellen Mäkelästä ei ole kuvaa sivustolla.

Sairaaloiden hierarkia oli tiukka tuohon aikaan. Niinpä voisi ajatella, että kuvassa poseeraa kolme hoitajatarta. Toki on muitakin vaihtoehtoja, onhan kuva selvästi vapaa-ajalla otettu. Jos nimet selviävät jonkun kotialbumista, voi ne kertoa blogin lukijoille alla olevalla kommenttilomakkeella tai Palaute-sivun kautta.

Kommentit   

0 #2 Leila 25.08.2014 18:40
Kiitos, pitääpä tutustua kirjoihin.
Lainaa
0 #1 Arja 25.08.2014 17:10
Pitkäniemen historiasta on useempi kirja. Viimeisin ay liiketta koskeva tänä vuonna ilmestynyt. Niissä on myös henkilökuntatie too.Haukijärvel le jollain tapaa liitoksissa olleita on paljonkin
Lainaa

Lisää kommentti


Lisätietoja