Taannoin kerroin, että Haukijärvellä toimi 30-luvun lopussa kirjekerho, oman aikansa etäopiskelumuoto. Mutta jo joulukuussa 1915 ilmestynyt Aamulehti kirjoitti haukijärveläisten perustaneen kotiopintopiirin, johon liittyi 15 henkeä. Koululla oli nimittäin pidetty Kotikasvatusyhdistyksen luento lastenkasvatuksesta ja kotiopinnoista, myyty aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja kerätty kolehtikin. Kotiopintopiirin myöhemmästä toiminnasta ei jutussa valitettavasti kerrota mitään.

Joskus aiemmin oli esillä Suomen Kulttuurirahaston perustamiskeräys, joka sekin suoritettiin 30-luvun lopussa. Kaija Liisanantti on löytänyt kunniakirjan, jonka hänen isänsä on saanut rahastolle antamastaan lahjoituksesta.

b_0_0_0_10_images_stories_kuvat_kunniakirja.jpg

Siirrytään sitten 50-luvulle. Huhtikuussa 1955 pidettiin Koskilinnassa kirjallisuusjuhla, jonka tuotto meni Hämeenkyrön Yhteiskoulun hyväksi. Paikalla oli useita kirjailijoita, joista nimekkäin oli Väinö Linna. Hänen teoksensa "Tuntematon sotilas" oli ilmestynyt edellisenä vuonna ja herättänyt kovasti keskustelua. Kyröskosken kirjakauppa mainosti teosta ilmoituksessaan Hämeenkyrön Sanomissa. Mielenkiintoista ilmoituksessa on, että kirjaa saattoi ostaa kirjakaupan asiamiehiltä eri kylillä. Haukijärvellä sitä myi Lyyli Leppihalme. Luultavasti kirja meni hyvin kaupaksi Haukijärvelläkin.

Lapsiakin muistettiin 50-luvulla. Osuusliike Oma järjesti lastenkodin asukkaille juhlan, josta "ei puuttunut sokerimunkkeja eikä punaista limonadia", kuten asiasta uutisoinut paikallislehti totesi. Juhlassa esiintyi taiteilija Esa Karttunen. Hän esitti sekä musiikkiohjelmaa että taitovoimistelua. Lopuksi katsottiin värielokuva "Arkipäivän Satu".

Lisätietoja