Hiljattain on SSHY:n jäsensivuille digitoitu Hämeenkyrön haudattujen luettelot vuosilta 1913 - 1967. Niissä on kirjattu muiden tietojen lisäksi myös kuolinsyyt. Tein pientä tilastoa siitä, mihin kyläläisiä kuoli vuosina 1913 - 1922. Tilastoa tarkasteltaessa on syytä muistaa, etteivät luetteloon kirjatut kuolinsyyt vastaa nykyajan lääketieteessä käytettyjä. Laki ei tuolloin vielä edellyttänyt lääkärin suorittamaa kuolinsyyn toteamista. Niinpä omaisten ilmoitus riitti, jos kuolemassa ei ollut mitään epäilyttävää. Olen jättänyt tilastosta pois vuoden 1918 sodassa kaatuneet ja vankileirillä kuolleet. Kuolema vankileirillä olisi ollut ajanjakson yleisin kuolinsyy, mutta liittyi kuitenkin tuon yhden vuoden poikkeuksellisiin tapahtumiin.

Tuona aikana kuoli kaikkiaan 60 kyläläistä. Joukossa oli sellaisiakin, joita sivustolla ei mainita, kuten Pakkasella lyhyen aikaa työskennelleiden lapsia. Kuten arvelinkin, yleisimmät kuolinsyyt olivat vanhuus ja keuhkotauti. Vanhuuteen (osa vähän yli 70-vuotiaina) kuoli 13 kyläläistä, keuhkotautiin 11. Neljää kohtasi halvaus, samoin neljän lapsen kuolinsyy oli tuntematon. Tulirokkoon menehtyi kaksi lasta. Syöpä oli kuolinsyynä yhdellä, lisäksi yhden henkilön kerrottiin kuolleen kasvin takia, mikä tarkoittanee samaa. Kaksi henkilöä kohtasi matkansa pään ajetustaudin takia, toiselle oli lisäksi merkitty ahdistus kuoleman aiheuttajaksi. Pelkkä hengenahdistus vei yhden henkilön. Kaksi henkilöä kuoli kitumukseen ja heikkouteen. Erikoista oli, että kahden henkilön kohdalla mainittiin muun syyn lisäksi mielenvikaisuus.

Harvinaisempia olivat sitten syyt, joiden takia menehtyi vain yksi ihminen. Tällaisia olivat sydäntauti, maksatauti, hinku, angiina, hukkuminen, hivutus, aivotulehdus, hermotauti, keuhkokuume, kurkkumätä, ruusu, reumatismi, espanjantauti, munuaistauti, yskä, vesitauti ja vatsuri. Jos vanhat kuolinsyyt kiinnostavat, lisätietoa voi etsiä tästä linkistä. Voin vielä palata aiheeseen joskus ja ottaa tarkasteluun jonkun myöhemmän ajanjakson kuolinsyyt.

 

Lisätietoja