Maria Karoliina syntyi marraskuussa 1878 kaksosena, myös kaksoissisar Ida jäi eloon. Kyröskoskella asuneessa Taavetti ja Maria Nygrenin perheessä oli useita lapsia. Maria-äiti kuoli, kun kaksoset olivat kolmevuotiaita. Taavetti avioitui pian uudestaan, ja perheeseen syntyi lisää lapsia. Maria pääsi ripille 1894, ja sen jälkeen oli aika lähteä palvelukseen. Hän aloitti Vesajärven Osaralla ja jatkoi sieltä Kalkunmäen Suutarlan kautta Herttualan Alakeskiselle. Siellä oli renkinä Frans Mustasilta. Nuoripari avioitui 1900. Samana vuonna he siirtyivät Tuokkolan Raipalaan. 1902 heidät merkittiin itsellisiksi Tuokkolaan. Samana vuonna matka jatkui Pakkaselle, jossa Frans Mustasilta oli muonarenkinä. 1904 heistä tuli Suojan itsellisiä. Maria kuoli 1906 keuhkotautiin. 

Frans Mustasilta siirtyi 1907 Kyröspohjan Potilan itselliseksi. Todennäköisesti hän asui perheineen yhdessä isänsä ja veljensä Väinön kanssa, vaikka tulikin rippikirjassa merkityksi seuraavalle sivulle. 1908 hänet vihittiin Anna Vilhelmiina (Mimmi) Juhontyttären kanssa. Annaa lienee yleisesti kutsuttu Mimmiksi, sillä nimeä käytettiin jopa hänen kuolemansa yhteydessä. Mimmi oli syntynyt marraskuussa 1890 Kyröspohjan Kievarin Takalan torppaan. Äitipuolen hän oli saanut 1893, kun leskeksi jäänyt Juho Takala avioitui Amanda Adolfintyttären kanssa, joka myös oli leski. Niinpä perheessä oli kolmesta avioliitosta syntyneitä lapsia. Mimmi pääsi ripille 1907, ja lähti sen jälkeen piiaksi Pakkaselle. Siellä hän lienee tavannut tulevan aviomiehensä. Frans Mustasilta oli jo aktiivisesti politiikassa mukana, joten kasvava perhe varmaan oli paljolti vaimon vastuulla. Mimminkin matka päättyi kovin nuorena. Vuoden 1924 lopussa hän kuoli keuhkotautiin.

Lempi Maria syntyi kesäkuussa 1897 Mouhijärven Mustianojan Välimäen torppaan. Hänellä oli yksi veli. Lisäksi hänellä oli ollut vanhempia sisaruksia, jotka kuitenkin olivat kuolleet nuorina. Lempi pääsi ripille 1913. Hän asui edelleen kotitorpassaan, jossa varmaan tarvittiin työvoimaa. Kun hänet 1925 kuulutettiin avioliittoon Frans Mustasillan kanssa, oli hän edelleen torpan tytär. Avioliiton myötä hän sai kolme alle 15-vuotiasta lasta. Hän hoiti myös kasvattilapsia, joita aviomiehen työtehtävät toivat mukanaan.

Frans Mustasilta oli kylässä ja laajemminkin tunnettu henkilö. Hänen vaimoistaan on puhuttu vähemmän. Toki monet tunsivat Lempi Mustasillan. Tämä teksti on yritys kertoa heidän vaiheistaan. 

Sivusto päivittyy seuraavan kerran kahden viikon kuluttua.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.