Sattui silmiin vuoden 1918 sotaan liittyvä digitaalinen lähde, jota en ole aiemmin tutkinut. Otsikossa mainitttu kortisto voi antaa pientä lisätietoa erityisesti niille, joiden omainen on kuollut vankileirillä ehtimättä valtiorikosoikeuden eteen. Muuten se tuskin tuo valtiorikosoikeuksien akteihin verrattuna mitään uutta. Toisaalta erityisesti sukuaan tutkivan kannattaa käydä läpi kaikki lähteet. Jokaisesta leirille joutuneesta ei korttia välttämättä ole säilynyt. Kannattaa käyttää Digihakemistoa, mutta huomata, että korttien himmeä teksti on voinut tuoda hakemistojen tekijöille tulkintavaikeuksia, eikä korttien aakkosjärjestyskään välttämättä ole täydellinen.

Katsotaan muutaman kyläläisen korttia. Ville Kinkki vangittiin Hollolassa ja tuotiin Hämeenlinnan vankileirille. Kortti kertoo, että hän sairasti keuhkotautia. Kun suuria määriä vankeja tuotiin leireille, ei perusteellista terveystarkastusta varmaankaan suoritettu. Ilmoitus sairaudesta lienee perustunut vangin omaan ilmoitukseen.  Artturi Petterssonin terveydentila oli kohtalainen, kun hänet vietiin Hämeenlinnaan. Yleensä vangit on kuitenkin luokiteltu terveiksi. Niin oli myös Taavetti Kallion (Kalliomäen) laita. Kaikki mainitut kuitenkin kuolivat heinäkuussa 1918.

Yksi karmeimmista oli Olga Mäkelän kohtalo. Hänen vankikorttinsa on kirjattu Kurikkaan. Häntä koskevia digitoimattomia kuulustelupöytäkirjoja ja muita asiakirjoja on säilynyt Kansallisarkistossa Helsingissä. Niiden mukaan hänet vangittiin 31.3 Hämeenkyrössä. Häntä kuulusteltiin Kankaanpäässä 8.4 ja Seinäjoella 27.5. Sen jälkeen hänet siirrettiin Hämeenlinnan vankileiriin. Kuulustelujen syynä olivat hänen kotoaan löytyneet ryöstetyt heinänsiemenet, ruisjauhojot, karhuntalja, viltti ym. Heillä oli myös leivottu takavarikoiduista jauhoista leipäää punakaartille. Kuulustelijat varmaan arvasivat, ettei Olga ollut osallistunut takavarikointeihin, leivän leipomiseen ehkä. Lausunnossaan Hämeenkyrön suojeluskunta vaati häntä heti kotipaikkakunnalle perhesyiden vuoksi. Olga kuoli Hämeenlinnassa 28.7.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.