Moni kyläläinen lähti töihin Tampereen isoihin tehtaisiin. Suomen Sukututkimusseuran jäsenten SukuHaku-palvelussa on Tampellan henkilöstökortistoihin (Elinkeinoelämän Keskusarkistossa) pohjaava tietokanta. Etsin sieltä tietysti kyläläisiä. Koko luettelon selaaminen olisi aika toivoton tehtävä. Niinpä tein hakuja syntymäpaikan ja sukunimen avulla. Ehkä en saanut kiinni kaikkia Tampellassa töissä olleita kyläläisiä, mutta aika monta kuitenkin. Kortisto ei liene täydellinen. Sieltä näyttää puuttuvan 30-luvun tietoja. Lisäksi tietokantaan ei nähtävästi ole otettu sodan jälkeen tehtaalla työskennelleitä. Tampellan historiassa oli monia vaiheita ja esimerkiksi seuraavassa usein mainittu puuvillatehdas Lapinniemessä tuli yhtiön hallintaan vasta 30-luvulla.

Aloitetaan 1900-luvun alkukymmeniltä. Fanny Laine (Kivelä) työskenteli kutomolla vuodet 1899 - 1905. Alfhilda Kivelä aloitti puuvillatehtaalla 1900 ja jatkoi vielä pari vuotta avioitumisensa jälkeen Koiviston nimellä. Ida Kinkki on mennyt 1908 töihin puuvillatehtaan puolelle. Ivar Tonttila aloitti 1913 puuvillatehtaan valkaisussa ja jatkoi 1917 konepajalla. Hänen veljensä Taavetti oli 1912 myös vähän aikaa puuvillatehtaalla. Silja Linnusmäki työskenteli 1911 alkaen vuoden verran puuvillatehtaan kuivakehruussa. Samaan paikkaan tuli Elmi Nieminen 1916. Lyyli Nieminen puolestaan työskenteli kehräämössä 1917 - 1919. Martti Antila oli sähkötöissä puuvillatehtaalla vähän aikaa 1919 - 1920.

1920-luvulla puuvillatehtaalla työskentelivät Sylvi Mäkelä, Elsa Ruskee (Santamäki), Hilma Rajala, Tyko Nieminen ja Ida Linnusmäki. Toivo Mäkinen oli vähän aikaa töissä puuhiomossa 1920-luvun alussa. Sota-ajalta löydämme luettelosta vielä kaksi kyläläistä. Arvo Leivo aloitti konepajalla kirvesmiehenä vuoden 1942 lopussa. Samassa paikassa pari kuukautta aiemmin alkoi Anni Lähteenkorvan viiden kuukauden mittainen työrupeama.

Anni Lähteenkorvaa lukuun ottamatta kaikkien syntymäajat on tarkistettu, koska samannimisiä oli paljon. Luettelon tarkkuus vaihtelee. Aina ei ole merkitty lähtöpäivää tai lähdön syytä. Enimmäkseen kai lähdettiin omasta pyynnöstä, koska vaihdettiin työpaikkaa, jäätiin eläkkeelle tai lapsia hoitamaan. Luettelossa oli myös Huomautuksia-sarake. Siitä saamme tietää, että Taavetti Tonttila arvioitiin hyväksi työntekijäksi. Lyyli Niemisen kotipaikka oli Pirkkala (mahdollisesti Pispala). Useimmilla ei sarakkeessa ollut merkintöjä.

© Leila Niemenmaa

Sivuston julkaisua ovat tukeneet Haukijärveläiset ry ja

Haukijärven seudun maa- ja kotitalousseura ry.