Viikonvaihteessa olivat ruotsalaisen ArkivDigitalin aineistot vapaasti verkossa käytettävissä. Tutkin tietokantoja nimeltä Sveriges befolkning, jotka ovat ymmärtääkseni henkikirjoitukseen perustuvia väestönlaskenta-aineistoja. Palvelun uusimmat ovat vuosilta 1940, 1950, 1960, 1975 ja 1985. Etsin niistä tietoa sukututkimusta varten, mutta tulin samalla vilkaisseeksi muutamien Haukijärveltä lähteneiden tietoja. Tietokannoissa voi tehdä hakuja, mikä tekee niistä helppokäyttöisiä. Kuten muissakin vastaavissa, voi näissäkin olla virheitä. Seuraavassa muutamia esimerkkejä kyläläisistä, jotka jossain elämänsä vaiheessa päätyivät Ruotsiin. Erityisesti 60- ja 70-luvuilla Ruotsiin muutti myös nuorempaa väkeä, mutta heitä ei tässä käsitellä.

Varhaisin Ruotsiin menijä oli todennäköisesti Sigrid Heidi Estlander (Bergström), joka muutti naapurimaahan 1940-luvulla. Hän asui perheineen Nässjössä. Hänen äidinkielensä oli ruotsi, mikä varmasti helpotti siirtymistä. 50-luvulla Ruotsiin muuttivat Tauno Malinen, Niilo ja Taimi Järvinen sekä Saara Malkamaa. Malinen asui Tukholmassa. Järviset muuttivat Borlängeen. Saara Malkamaa asui Huddingessa, samoin kuin hänen poikansa Pekka, joka siirtyi Ruotsiin jo 40-luvulla. Mainitaan tässä myös yksi 60-luvulla Ruotsiin mennyt, nimittäin Ester Helenius, joka perheineen asui Göteborgissa.

Ancestry.se on palvelu, jonka tietoihin pääsee käsiksi vain maksamalla. Hakuja siellä kyllä pystyy tekemään. Taimi Järvinen palasi Suomeen, muut esiintyvät Ancestryn tietokannassa Sverige, födelseuppgifter för personer som avled mellan 1901 och 2006. He ovat todennäköisesti kuolleet Ruotsissa. Vain Järviset ilmeisesti siirtyivät Ruotsiin suoraan Haukijärveltä. Estlander lähti kylästä 30-luvun alussa, Malinen jo 20-luvulla ja Malkamaat 30-luvulla. Helenius (silloin vielä Kaunisto) muutti 30-luvulla Tampereelle.

Kyläläisiä on päätynyt ainakin Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja Ruotsiin. Yhtään Venäjälle siirtynyttä en tiedä. Pitää joskus yrittää katsoa, olisiko kukaan haukijärveläinen muuttanut Australiaan.

Lisätietoja