Kuvassa perhe - isä, äiti ja kaksi tytärtä - katsoo vakavan näköisenä kameraan. Lasten iästä voi päätellä, että kuva on otettu joskus 20-luvulla, ehkä sen loppupuolella. Myös vaatteet ja kampaukset tukevat tätä. Äidillä on pitkät hiukset, jotka on sidottu taakse, samoin vanhemmalla tyttärellä. Pikkutytöllä on lyhyt tukka ja komea rusetti päässä. Isällä on puku taskuliinoineen ja mahdollisesti myös solmio. Siihen aikaan ei kameralle juuri hymyilty.

Kuvassa on Urho ja Silja Lindholmin perhe. Silja oli lähtöisin Linnusmäestä. Tampereelle hän oli muuttanut 1912. Kuvan liitetiedoissa on molempien vanhempien kuolinpäivät (Urho kuoli 1939 ja Silja 1964) sekä tieto, että perheen isä työskenteli laitosmiehenä Verkatehtaalla. Äidille ei ole ilmoitettu ammattia, todennäköisesti hän oli kotona. Lasten nimet ovat Signe ja Eila. Kuvan on Vapriikin kuva-arkiston käyttöön 60-luvulla antanut Sulo Lindholm. Kuvaajasta on tiedossa vain etunimi, Aira.

Miksi en julkaise kuvaa? Koska se on maksullista, myös ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Paikallishistoriasivuilla ei valitettavasti voi maksaa kuvista. Jos oikein Siiri-tietokannan hakutuloksia tulkitsen, ei kuvaa ole vielä digitoitu. Poikkesin Vapriikin kuva-arkistossa taannoisella Tampereen reissulla. Varsinaisesti etsin kuvia kaupungissa asuneista sukulaisista ja heidän asuinpaikoistaan. Kortistoa selatessa Lindholmien nimi tuli vastaan, ja pyysin kuvan nähtäväksi. Muita entisiä kyläläisiä en pikaisella haulla löytänyt, mutta en tietenkään ehtinyt katsoa kaikkia kortteja. Palvelu arkistossa oli erittäin ystävällistä. Niinpä voinkin suositella siellä käyntiä niille, jotka etsivät Tampereelle muuttaneista sukulaisistaan kuvia. Kannattaa ottaa etukäteen yhteyttä arkistoon.

Lisätietoja