Joulun alla 2017 esitin teille, hyvät lukijat, paikannimihaasteen. Haaste ei tuolloin ottanut tulta. Jos oikein muistan, en saanut lainkaan yhteydenottoja sen tiimoilta. Kokeillaanpa nyt hiukan uudessa muodossa ja täsmennettynä. Nimiarkiston sivulla on hakutoiminto, jolla voi etsiä mm. paikannimen ja keruupitäjän perusteella. Nyt monilla on enemmän aikaa myös tietokoneen äärellä vietettäväksi. Siksi haastan sinut, lukijani, etsimään näitten avulla kotisi, mummolasi tai muuten tutun talon lähistöllä esiintyviä paikannimiä. Erityisesti kiinnostavat sellaiset, joita sivuston kartalla ei ole. Vielä parempi, jos osaat kertoa jonkin nimeen liittyvän tarinan. Mistä nimi on syntynyt? Ehkä löydät jonkun virheen, niitäkin mielestäni on. Ja jotta ei menisi pelkäksi koneen äärellä istumiseksi, voit tehdä kävelyretken löytämääsi kohteeseen.

Paikannimet (ei tosin ihan kaikkia) on merkitty kartalle, jonka latautuminen voi kestää. Siksi ei kannata etsiä pelkästään Hämeenkyröä (Mouhijärveä) hakusanana käyttäen. Itse huomasin, että haku muuttuu ketterämmäksi, kun laittaa Paikannimi-kenttään alkukirjaimen ja *-merkin. Jollakin kirjaimella tarvittiin mukaan toinenkin kirjain. Siis esimerkiksi "Pe*", ilman lainausmerkkejä. Ja keruupitäjäksi Hämeenkyrö/Mouhijärvi. Kun kartta tulee näkyviin, sitten vain suurennetaan ja tarvittaessa taas pienennetään, kunnes haluttu kohta Haukijärven kylästä tulee näkyviin. Klikkaamalla kohdetta saa sen tiedot näkyviin. Näin myös, jos kohteita on useampia lähekkäin. Sitten vain käymään aakkosia läpi. No, ei nyt kaikkia kerralla tietenkään.

Otanpa tähän pari esimerkkiä. Hakuehdot "T*" ja "Hämeenkyrö" tuottavat tulokseksi Haukijärveltä mm. Turvesuon ja Tervahaudanmäen. Turvesuo on niitty  mahdollisesti lähellä Peltomaan taloa. Sieltä on varmaankin joskus nostettu turvetta. Ehkä suo on myöhemmin kuivattu pelloksi. Nimi on tunnettu vielä 1979. Pehkusuosta olen kuullut puhuttavan, se taitaa olla Herttualan Kirmon maalla. Tiettävästi sieltä on nostettu turvetta eläimille kuivikkeeksi. Olisiko Turvesuon historia samanlainen? Tervahaudanmäki taas on Mustajärvenkulmalla ja nimensä mukaisesti mäki. Syy nimeen on ilmeinen. Milloin siellä lienee viimeksi poltettu tervaa?

Lisätietoja