Nyt poikkeusaikana muutamat verkossa sukututkijoille maksullisia palveluita tarjoavat yritykset (Ancestry, MyHeritage) ovat avanneet osan tietokannoistaan vapaasti käytettäviksi. Niitähän on tietysti pitänyt tutkailla. Kovin paljon uutta en ole löytänyt, mutta jotakin sentään. Seuraavassa yksi Haukijärveen liittyvä tarina. Se käsittelee oikeastaan samaa aihetta kuin pari aiempaakin kirjoitustani eli sitä, miten entisen kyläläisen jäljet katoavat uudella mantereella. Tekstissä on linkit vain kaikille avoimien tietokantojen tiedostoihin, jotka tosin nekin vaativat kirjautumisen. Lisäksi lähteenä on käytetty edellä mainittujen palveluiden ja SSHY:n jäsensivujen tietoja.

Frans Vilhelm Heino syntyi marraskuussa 1876 Hämeenkyrössä. Hänen vanhempansa olivat tuolloin Pakkasella töissä. Frans asui koko lapsuutensa ajan Pakkasen maalla. On mahdollista, että heidän mökkinsä sijaitsi Heinoonkyläksi sanotulla alueella. Frans muutti 1892 Mouhijärvelle, missä hän pääsi ripille samana vuonna. Hän palveli renkinä eri taloissa Ryömälässä ja Rienilässä. 1897 hän muutti Ylöjärvelle. Siellä hänestä tuli Mäkkylän renki. Matka jatkui Liimolan kylään. Siellä asuessaan hän solmi avioliiton Fanny Leposen kanssa. Tämäkin oli syntyisin Hämeenkyröstä, mutta muuttanut jo lapsena Ylöjärvelle. Perhe muutti 1900 Mäkkylään. Mäkitupalaisperheeseen syntyi viisi lasta ennen kuin Frans 1907 muutti Yhdysvaltoihin.

Frans matkusti Caronia-laivalla Liverpoolista New Yorkiin toukokuussa 1907. Hän ilmoitti menevänsä veljensä Taavetin luokse Astoriaan Oregoniin. Ilmeisesti hän myös jäi Oregoniin, sillä 1918 hän asui siellä, kun tuli kirjatuksi ensimmäisen maailmansodan aikana rekisteröintikorttiin. Vielä löydämme hänet vuoden 1920 väestölaskentatiedoista. Siihen hänen jälkensä päättyvät. On tietysti mahdollista, että hänet kirjattiin seuraavissa vaäestönlaskennoissa niin, ettei mikään keksimäni haku yksinkertaisesti löydä häntä. Tai hän on voinut muuttaa nimensä tai palata Suomeen. Todennäköisempänä pitäisin kuitenkin sitä, että hän kuollut joskus 20-luvulla. En kuitenkaan löytänyt häntä Ylöjärven seurakunnan haudattujen luetteloista 1920 - 1967. Tosin niissä oli muutenkin vain vähän tietoja Amerikassa kuolleista, erityisesti 50- ja 60-luvuilta. Fanny asui Mäkkylässä lastensa kanssa edelleen 1920.

Fransin tarina jättää monta kysymystä. Ehkä niihin joskus tulevaisuudessa löytyy vastauksia.

Lisätietoja