Jatketaan taas sarjaa siitä, mitä kylässä tapahtui 90 vuotta sitten eli 1930. Tiedot ovat peräisin tuon vuoden Hämeenkyrön Sanomien numeroista.

Aloitetaan kirkollisista ilmoituksista. Kylässä kuoli kolme henkilöä, nimittäin Vihtori Anshelm Ihantola (Salomäki), Frans Fabian Mäkinen (Yliviidanoja) ja Maria Vilhelmiina Hellsten (Kahila). Mäkinen oli 55-vuotias, muut kaksi jo iäkkäämpiä. Lisäksi yksi pienenä kuollut lapsi mahdollisesti oli Haukijärveltä, mutta asia pitää vielä tarkistaa muista lähteistä.

Avioliittoon kuulutettiin kirvesmies Aimo Mäkinen Haukijärveltä ja tilallisen tytär Lyydi Niemi Kyröspohjasta, työmies Eino Immenius Kyröspohjasta ja palstatilallisen tytär Iida Rintala Haukijärveltä, tilallisen poika Arvo Laine ja kauppiaan tytär Elma Heinonen, molemmat kylästä sekä työmies Josef Virtanen Kyröskoskelta ja palvelija Emma Niemi (Halla) Haukijärveltä. Emma Niemi oli töissä Pakkasella.

Seurakunnasta muutti karjakko Fanni Söderling, joka siirtyi Halikkoon.

Huutokaupat kuuluivat kylän elämänmenoon. Pakkasella myytiin huutokaupalla muurattu höyrypannu ja koneet, meijerikoneita, 10 lehmää, kaksi hevosta ym. Vihtori Ihantolan kuoleman jälkeen pidettiin huutokauppa Salomäessä. Heinää myivät huutokaupalla kunnan kiinteistölautakunta Erkkilässä sekä Nikolai Mäkelä. Urakkahuutokauppa pidettiin helmikuussa, kun Heinoon rumpu ja Mustasillan rumpu annettiin uusittaviksi.

Kunnanvaltuustoon tulivat valituiksi kyläläiset Kalle Haukipää, Frans Mustasilta, Toivo Mäkinen ja Vihtori Järvelä.

Haukijärven työväenyhdistys järjesti iltamat helluntaina, lokakuussa ja tapaninpäivänä.

Suurin muutos kylässä noihin aikoihin oli lastenkodin tulo. Lapset olivat osittain muuttaneet kylään jo edellisenä syksynä. Vihkiäisiä vietettiin maaliskuussa. Uutta henkilökuntaa palkattiin. Lastenkodissa järjestettiin ainakin yksi hengellinen iltama, jossa puhujana oli neiti Grönberg. Siellä toimi myös kiertokoulu keväällä 1930.

Lisätietoja