Elsa Johanna syntyi Tyrvään Sammaljoella helmikuun neljäntenä päivänä 1903. Hänen vanhempansa olivat Frans Herman ja Olga Aleksandra Pauliina Ojanen. Hänellä oli ainakin kaksi veljeä ja seitsemän siskoa. Nuorimmat siskot Suoma ja Sylvi kuolivat pieninä. Lisäksi perheeseen kuului kasvattipoika. Elsan isällä oli monta ammattia. Rippikirjaan on merkitty mäkitupalainen, suutari, poliisikonstaapeli, suntio ja postinkuljettaja. Eniten hänestä on merkintöjä poliisina, ehkäpä se oli hänen päätoimensa. Lisätulot muista toimista olivat varmaan isolle perheelle tarpeen. Henkikirjassa 1920 Elsa lienee edelleen kotona neljän nuorimman tyttären joukossa.

Seuraavaksi ollaan sanomalehtien varassa:

1922 Elsa Johanna Ojanen Tyrväältä hyväksyttiin Kuortaneen yksivuotiseen alkukouluseminaariin.

Lukuvuodeksi 1923 - 1924 valittiin Lavian kunnan Jokihaaran-Peränkylän alakansakoulun opettajaksi alakansakoulunopettaja Elsa Johanna Ojanen.

Lukuvuodeksi 1924 - 1925 hänet valittiin edelleen saman koulun opettajaksi.

1925 valitsi Hämeenkyrön kirkkoneuvosto kiertokoulunopettajaksi Elsa Ojasen Sammaljoelta.

1929 valittiin Ruoveden Vasun lastenkodin apulaisjohtajattaren vaalissa varalle alakansakoulunopettajar nti Elsa Ojanen Tyrväältä.

Elsa siis kouluttautui alakansakoulunopettajaksi ja toimi siinä työssä ainakin 1923 - 1925. Emme tiedä, tuliko hän kiertokoulunopettajaksi Hämeenkyröön. Ainakaan hän ei ilmeisesti muuttanut kirjojaan seurakuntaan. Ehkä opetushommat jatkuivat Laviassa tai Tyrväällä. Ruoveden varavalinta kertoo, että hän halusi viimeistään tuossa vaiheessa siirtyä työskentelemään lastenkodissa.

Vuonna 1931 Hämeenkyrön lastenkodin johtokunta valitsi talon apulaisjohtajattareksi Elsa Ojasen. 1934 hänestä tuli johtajatar. Lasten kunnioittama Elsa-täti jatkoi siinä tehtävässä vuoteen 1962, eläkkeelle jäämiseensä saakka.

Geni-sukupuupalvelusta löytyy tieto, että Elsa Ojanen kuoli 1987.

 

 

Lisätietoja