Hyvää alkanutta vuotta, tulkoon tästä parempi kuin edellinen oli! Kun vuosi sitten kirjoittelin vastaavaa tekstiä, en totisesti arvannut, mitä edessä oli. Jos joku olisi ennustanut, että en parin kuukauden päästä pääse arkistoon enkä kirjastoon, koska ne suljetaan kokonaan, olisin varmaan pudistellut päätäni mokomille väitteille. Tai, että en uskalla nousta junaan matkustaakseni Turkuun perinteiselle tutkimusreissulle. Niin kumminkin kävi. Suhteellisuudentajuni on toki ainakin osittain tallella. Olen selvinnyt pandemiasta vähemmin vaurioin kuin monet muut. Silti harmittaa.

Erilaiset rajoitukset ovat näkyneet sivustolla siten, että tietoa on pitänyt etsiä sieltä, mistä se on ollut mahdollista. Lähinnä siis verkosta. Kansallisarkisto ei ole vielä saanut valmiiksi tietokantojensa uudistusta, joten muutamia kantakortteja ja valtiorikosoikeuden akteja saamme edelleen odotella. Harmittavasti myös Siirtolaisrekisteri on ollut pois käytöstä pitkiä aikoja. Kuolinilmoituksia sisältänyt Ikuisuus.fi-tietokanta häipyi verkosta ilmeisesti liittyen Aamulehden muutoksiin. Ilonaiheitakin on ollut. Kun kesällä ja syksyllä arkistoon pääsi, tutkin innolla Kansallisarkiston sisäisestä verkosta Tampereen poliisilaitoksen osoitekortistoa sekä Hämeenkyrön ja Mouhijärven lainhuudatusrekisterikortteja. Niistä löytyi paljon hyödyllistä kylää koskevaa tietoa. Ja kesällä pääsin sentään Tampereen kaupunginarkistoon tutkimaan entisten kyläläisten perukirjoja. 

Jatkosta ei kovin paljon uskalla sanoa. Lähinnä digitoidulla materiaalilla mennään. Juuri nyt olen tutkimassa 30-luvun lehtiä, sillä Kansalliskirjasto vapautti ne verkkoon kaikille luettaviksi vuodenvaihteessa. Hieno homma! SSHY:n jäsensivuille odottelen uutta. Ainakin Mouhijärveltä on vuodelta 1920 valmiiksi digitoituna syntyneitä, vihittyjä, kuulutettuja, muuttaneita ym. Pitää pyytää niiden avaamista. Kovasti myös toivon, että joku ahkera vapaaehtoinen kuvaisi SSHY:lle Pirkkalan/ Pohjois-Pirkkalan/ Nokian ja Suoniemen haudattujen luettelot. Niissä kun julkisuusraja on 50 vuotta. Niistäkin varmasti löytyisi kylästä lähteneitä. Jotain voisi selvitä myös Amerikan mantereelle ja Ruotsiin lähteneistä, varsinkin, jos maksulliset tietokannat raottaisivat välillä oviaan. Pian pandemian puhjettua ne tekivät niin, nyt on pitkään ollut hiljaisempaa.

Lujasti uskon, että vielä sivustolle löytyy täydennettävää ja näihin pieniin kirjoitelmiin aiheita. Niitä on hieman varastossakin.

Lisätietoja