Jatketaan vielä viimekertaisesta aiheesta. Kaija Liisanantti kertoi, että seppä Toivon perhe asui Pakkasen meijerirakennuksessa. Alpo Toivo työskenteli seppänä ja tallimiehenä. Kiitos tiedoista! Lehtitietoja selatessani huomasin heidän muuttaneen Haukijärvelle vuosien 1950 ja 1951 vaihteessa. He viipyivät kylässä pari vuotta, jos viralliset muuttoajat vastaavat todellisia. Tuomas Juvosen sisäänmuuttoa en löytänyt. Se on todennäköisesti tapahtunut siinä vaiheessa, kun Vpl Pyhäjärven seurakunta lakkautettiin. Hän ilmeisesti jäi Hämeenkyrön seurakunnan poissaolevien luettelossa Haukijärvelle, vaikka perheenjäsenet muuttivat pois.

Tällä kertaa selailemme vanhoja lehtiä, ja niissä Hämeenkyröön ja Hämeenkyröstä muuttaneita. Muutot kirjattiin vanhojen verokylien mukaan. Voimme siis löytää vanhan Haukijärven ja Parilan alueelle muuttaneita. Lamminkulman, Viidanojankulman ja Mustajärvenkulman ennestään tuntemattomia asukkaita ei voi kirkollisista tiedoista valitettavasti tunnistaa. Sopii olettaa, että valtaosa Haukijärvelle muuttaneista tuli töihin Pakkaselle, Parilassa taas lastenkotiin. Tarkistus henkikirjoista ja muista lähteistä osoittaa olettamuksen oikeaksi. 

Haukijärveltä ennestään tiedossa olleista Anna-Liisa Rinne tuli Kankaanpäästä 1957 ja muutti 1958 Jokiosiin. Taimi Helenius taas tuli 1959 Teiskosta ja muutti seuraavana vuonna Lempäälään. Anna Katariina Lehtisen tiedetään asuneen perheineen Lähteenmäessä. Hänet on kuitenkin kirjattu Haukijärvelle, jonne hän tuli 1958. Olisiko perhe siis asunut vähän aikaa jossakin muualla kylässä ennen Lamminkulmalle muuttoaan? Haukijärvelle liittyvät myös Sysmästä 1951 muuttanut Aune Laaksonen ja Tyrväältä 1957 tullut Liisa Jaakkola. Heitä en tunnistanut muista lähteistä.

Töihin lastenkotiin tulivat Maija Fröjd Isojoelta 1950, Pentti Jokinen Mouhijärveltä 1951, samoin Maila Vehkaoja, Helny Paananen Haapavedeltä 1959 ja Liisa Kulmala Tampereelta samana vuonna. Pois muuttivat Toini Nurmisto Kuhmoisiin 1950, Saara Majanen 1955 Mouhijärvelle ja Aune Kulmala Soiniin 1956. Heistä Maila Vehkaoja avioitui Eino Jalosen kanssa, ja he muuttivat 1955 Ruovedelle. Saara Majanen mahdollisesti kuoli 2014 Sastamalassa, ainakin Alueviestissä mainittu ikä vaikuttaa olevan oikea. Mitään tietoa ei sen sijaan ole kahden henkilön asuinpaikasta Parilassa. Helena Lylykoski muutti 1955 Tampereelle. Arvo Jortikka tuli Parilaan 1950 Räisälästä ja muutti Tampereelle 1955.

Lisää kommentti


Lisätietoja