Vihtori syntyi joulukuussa 1873. Hänen äitinsä oli Anna Kaisa Taavetintytär, torpparin vaimo Luhalahdesta.  Perhe asui tuolloin Vierikon torpassa. Vihtorilla oli ainakin seitsemän sisarusta, joista neljä kuoli lapsena. 1889 perhe muutti saman kylän Nevalan torppaan. Seuraavana vuonna Vihtori siirtyi Viljakkalan,Inkulan Pullille rengiksi. Hän käytti sukunimeä Nevala. Hän oli vähän aikaa renkinä myös Inkulan Jyrällä ennen kuin 1892 muutti Tampereelle. Rengin ammatissa hän oli kaupungissakin, kunnes 1895 palasi Ikalisiin kotitorppaansa Nevalaan.

Tammikuussa 1900 Vihtori vihittiin avioliittoon Viljakkalan Inkulan Pullin piian Maria Loviisa Juhontytär Mäntylän kanssa. Tämä oli syntynyt itsellisperheeseen Kokemäellä 1874 ja tullut sieltä 1892 Viljakkalan. Olivatko nuoret tavanneet jo ennen Vihtorin Tampereelle muuttoa? Ehkä eivät, Luhalahden ja Inkulan välimatka ei ole hirveän pitkä. Avioliittonsa alkuvuodet Vihtori ja Maria asuivat Nevalassa. Heidän lapsensa nuorimmaista lukuun ottamatta syntyivät siellä. Sukunimi vaihtui Lehtiseksi vuosien 1901 ja 1909 välillä.

1909 Lehtiset siirtyivät Osaralle. Vihtori toimi kartanossa muonarenkinä. Haukijärvelle tulon ajankohdasta ei ole varmuutta. Hiukan epävarma muistitieto kertoo, että Vihtori olisi ollut Pakkasella töissä jo 1918. Henkikirjoissa heidät kuitenkin kirjattiin 1919 vielä Osaralle. Virallisesti heidät on niissä merkitty Haukijärvelle vasta 1922. Tosin tuohon aikaan oli tavallista siirtää kirjat toiselle paikkakunnalle vasta paljon todellista muuttoa myöhemmin. Vihtorin ja Marian tarinasta lisää sivustolta.

Lisätietoja