Thunder Bayn kirjaston sivuilla on luetteloita (Indexes and Directories) sikäläisissä lehdissä julkaistuista muistokirjoituksista. Koska Thunder Bay (aiemmin Fort Williams ja Port Arthur) on Kanadan suomalaisaluetta, ryhdyin selaamaan luetteloita. Huomasin kirjoitusten joukossa 1965 kuolleen Alex Koivun muistokirjoituksen. Kysyin kirjastolta, voisiko kopion siitä saada liitteenä sähköpostiin ja he ystävällisesti lähettivät sellaisen. En saa kuitenkaan julkaista sitä sellaisenaan, mutta selvitän seuraavassa sen sisältöä. Yleensä pohjoisamerikkalaisissa muistokirjoituksissa kerrotaan lyhyesti poisnukkuneen elämänvaiheista, luetellaan lähimmät eloonjääneet omaiset ja kerrotaan ennen häntä kuolleista läheisistä. Niin myös Alex Koivun muistokirjoituksessa.

Alex Koivu syntyi Hämeenkyrössä Suomessa 81 vuotta aiemmin. Hän tuli Kanadaan 1908 ja asui vuodesta 1910 samalla maatilalla Port Arthurissa. Siellä hän myös kuoli. Hän työskenteli tienrakennusalalla. Hämeenkyrön kuolleiden luettelossa (SSHY:n jäsensivuilla) hänen sanotaan olleen seppä. Se ei tietenkään sulje pois edellä mainittua tehtävänkuvaa. Vuonna 1917 hän avioitui Anna Smedbergin kanssa. Tämä oli mahdollisesti jäänyt leskeksi ensimmäisestä avioliitostaan.

Alex Koivua suremaan jäivät Anna Koivun lisäksi kaksi poikaa, kaksi tytärtä, tytärpuoli, 19 lastenlasta, 11 lastenlastenlasta, sisar (Mrs. Uno Kivi) Minnesotassa sekä muut sukulaiset Minnesotassa ja Suomessa. Pojat asuivat Floridassa, tyttäret Port Arthurissa. Hänellä oli ollut kolmaskin poika, joka kuoli 1957. Hiukan odotin, että muistokirjoituksessa olisi mainittu myös veli Kalle, joka siirtyi Kanadaan yhdessä Aleksin kanssa. Hänestä  ei kuitenkaan ollut mitään tekstissä. Ilmesisesti Kalle oli kuollut jo ennen veljeään.

Niin päättyi yhden Haukijärvellä syntyneen ja kasvaneen elämä kaukana synnyinseudulta.

Lisätietoja