Palataan vielä hiukan viimekertaiseen tekstiin. Sekä Kaija Valkama että Kaija Liisanantti tunnistivat siinä mainitun Liisa Jaakkolan. Tämä oli tarkastuskarjakko, toisinaan heitä sanottiin myös assistenteiksi. Hänen nimikirjoituksensa löytyi Valkamassa säilyneestä tarkastuskirjasta. Hän asui Pakkasen meijerirakennuksessa. Haukijärveltä hän muutti Tyrväälle, joka oli hänen kotipaikkakuntansa. Kiitokset molemmille asiasta kertoneille! Karjantarkastustoiminnasta ehkä enemmän myöhemmin.

Vuoden 1931 pääsiäinen oli suunnilleen samaan aikaan kuin pääsiäinen tänä vuonna. Selasin hiukan pääsiäisviikon Hämeenkyrön Sanomia nähdäkseni, missä merkeissä juhlapyhää tuolloin vietettiin. Uskonnollista sisältöä edusti etusivun kirjoitus "Älkää peljätkö; Hän on noussut ylös!". Siinä korostettiin pääsiäistä ilon ja toivon juhlana. Sanoma oli rohkaiseva, mikä varmaan oli pula-ajan Suomessa tarpeen. Kirjoittajanimimerkki E. E. H. viitannee kappalainen Erkki Hankalaan. Pääsiäisen sanoma näkyi myös Haukijärvellä. Lastenkodissa oli ensimmäisenä pääsiäispäivänä hartaustilaisuus klo 17.

Kaupat eivät täyttyneet ennen pääsiäistä sillä tavalla kuin nykyisin. Kylän kaupat eivät julkaisseet mainoksia lehdessä. Asiakkaat ilmeisesti löysivät tiensä niihen muutenkin. Muistitieto kertoo, että mämmi tehtiin maltaista alkaen itse, kuten muukin pääsiäisruoka. Kuitenkin lehdessä K. Voutilainen mainosti mämmimaltaita. Kyröskosken, kirkonkylän ja Tampereen kaupat kertoivat pääsiäisalennuksista ja kevään uutuuksista. Pula-aika varmaan laittoi varsinkin tilan ulkopuolisista ansioista riippuvaisen kyläläisen miettimään tarkasti, mihin vähät rahansa laittoi.

Kevät näytti olleen myös kokousten aikaa. Hämeenkyrön Osuusmeijeri piti kevätkouksensa 27.3. Monen haukijärveläistilan maito meni tähän meijeriin. Kokouksessa jaettiin edellisen vuoden maidonhoitokilpailun palkinnot. Yritin poimia seuraavaan mahdolliset palkitut kyläläiset.  Ensimmäisen palkinnon saivat G. Estlander, Frans Yliviidanoja ja P. Laine. Toinen palkinto annettiin  Frans Mustasillalle, V. Salomäelle ja V. Isotalolle. Kolmannen palkinnon saavuttivat K. Haukipää, S. Kahila ja E. Kanerva. V. Isotalolle myönnettiin rehujuurikasviviljelyskilpailun palkinto.

Tässä siis pieni kurkistus 90 vuoden takaiseen aikaan. Sen myötä toivotan kaikille lukijoille aurinkoista pääsiäistä.

Lisää kommentti


Lisätietoja